Fulla skolor — och lösningen är flera år bort

Det är trångt på skolorna i Borensberg. Redan nästa år blir Bergvalla helt full. I januari hoppas man tillsätta en utredning om hur problemen ska lösas.

Både Bergvalla och Dansäter är så gott som fulla och en lösning är flera år bort.(Arkivbilder. Montage.)

Både Bergvalla och Dansäter är så gott som fulla och en lösning är flera år bort.(Arkivbilder. Montage.)

Foto: Henrik Gedda

Borensberg2019-10-28 06:00

2017 tittade tjänstemännen på skolsituationen i Borensberg. En ökad inflyttning liksom skollokaler i dåligt skick var bakgrunden till en utredning som presenterade ett kontroversiellt förslag. Där diskuterades en lösning om att göra om Bergvalla till en stor förskola, Dansäter till en skola för F-4 och utöka Hälla till 5-9. Förslaget innebar en kostnad på cirka 30 miljoner kronor. Men idéerna blev aldrig verklighet.

Nu har kommunen genomfört en stort genomlysning av det totala lokalbehovet och där framkommer att situationen i Borensberg är minst sagt ansträngd. Bergvalla och Dansäter är båda så gott som fulla liksom Klockrike. De närmaste åren når även Hällaskolan sin maxkapacitet liksom Tjällmo. Det är bara Österstad av skolorna i område Öst som inom 2030 inte kommer att nå maxantalet elever.

– Det finns väldiga behov och vi behöver så snart som möjligt lösa detta, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Nämnden har därför beslutat att be kommunstyrelsen att i januari inleda arbetet med en förstudie för skolorna i område Öst. Där menar man att det tidigare arbetet kan användas som grund, men man har inte tänkt att damma av förslaget som då lades.

I januari startar ni en förstudie, men Bergvalla når sitt maxtak redan nästa år. Är det här inte lite sent?

– Det är klart att det är det. Men vi kan inte ansvara för att det här inte gjorts tidigare, säger Mark Henriksson.

Ni har styrt ett år, kunde ni inte påbörjat förstudien tidigare?

– Det här har varit del av en stor lokalgenomgång och vi har fått förhålla oss till det. Samtidigt vill vi inte heller stressa fram någonting, sådant här behöver få ta tid, säger Mark Henriksson.

Solidariskt Motala styrde 2017 och var de som valde att lägga Borensbergsutredningen på is. Bildningsnämndens andre vice ordförande, Helen Isacsson (S), kan i dag inte förklara varför de inte agerat tidigare för att lösa skolsituationen i området.

– Förslaget som lades väckte en hel del kritik. Det var väl ingen som tyckte att det var riktigt bra egentligen. Sedan skulle frågan tas upp igen, men det kom inte upp förrän nu, säger hon.

I det tidigare arbete fanns också funderingar kring vilka skolor som man skulle satsa på och om man skulle ha verksamhet på samtliga orter. Något sådant finns inget beslut om i dag.

– Vi ser att det inom tio år kommer att bli fullt på de flesta skolorna. Det är någonting som vi får ta med oss och diskutera. Det finns ingen sådan politisk diskussion i dag, säger Mark Henriksson.

I rapporten påtalas risker med att nyttja skolorna till max eftersom det kan orsaka problem med konfrontationer mellan elever och en stökigare miljö.

När kan en lösning med ombyggda skolor eller en ny skola vara på plats?

– Det är svårt att säga exakt. Men det kommer ju att ta flera år. Vi vet ju samtidigt att det också planeras för ytterligare byggnationer i Borensberg. Samtidigt vet vi inte vad förstudien kommer att föreslå; att vi ska bygga nytt eller bygga ut, säger Mark Henriksson.

Finns det någon tomt där det hade varit möjligt att bygga en ny skola?

– Det får stadsbyggnad titta på nu, säger Mark Henriksson.

Situationen är redan ansträngd på flera skolorna. Vad vill du säga till Borensbergsborna i dag?

– Det finns ingen politisk vilja att förhala det här. Man har sett i många år att skolorna är fulla och nu behöver det hända något. Det ska hända något, säger Mark Henriksson.

Läget skola för skola

Bergvalla: renoveringsbehov. Redan nästa år har man 44 platser för lite.

Dansäter: brister i bland annat ventilation. 2021 nås maxtaket, 2026 saknas 18 platser.

Hälla: maxtaket nås 2023, år 2029 kan man sakna 74 platser.

Klockrike: kan inte ta emot fler elever eftersom köket inte kan laga fler portioner.

Fornåsa: 2024 passeras gränsen för skolans maxkapacitet.

Österstad: ökande antal elever, men når omkring 55 procents nyttjandegrad.

Karta: Borensberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!