Företagarandan är god i Borensberg. Det anser Annette Stendahl-Tevell, Maria Kobli och Mona Gustafsson, som samtliga driver egna företag i centrum.
– Jag kan på rak arm räkna upp 18 stycken kvinnor till som driver egna företag – bara i centrum, säger Annette Stendahl-Tevell.
Själv har hon i snart tio år drivit Femina Shop där hon säljer damkläder och accessoarer.
– Jag är uppväxt i en företagarfamilj men jobbade själv inom sjukvården. En dag uppstod möjligheten och jag köpte butiken, förklarar hon.
Maria Kobli och Mona Gustafsson har liknande historier om hur de blev företagare.
– Jag jobbar inom skolvärlden men kände att jag ville göra något mer, så jag utbildade mig till spa-terapeut. Jag jobbade en tid på Högby spa, men så dök den här möjligheten upp, berättar Maria Kobli som sedan tre år driver Mias lilla salong.
Mona har varit egenföretagare i 15 år, och de senaste sju åren har hon drivit Nanas hantverk och linkläder i Borensberg.
– En stor skillnad är att man har en mycket mer bestämd arbetsdag som anställd, vilket man inte har som företagare. Man vet inte ens sin lön, säger hon.
Det är dock inte för inte som de valt att bli egenföretagare.
– Man är ju sin egen chef, så går nåt åt pipan så har man ju bara sig själv att skylla, menar Maria.
– Och man styr sina mål själv. Det handlar väl om att man är lite driven. Och en stor fördel är kundkontakten. På en sådan här liten ort blir det mycket personlig kontakt, säger Annette.
De driver butiker och salong, vilket i traditionell bemärkelse hör till mer kvinnotypiska områden inom egenföretagande. Det valet ligger dock, anser de, i ett mellanting mellan ett driv för lönsamhet och en vilja att syssla med något som intresserar.
– Det är nog en medelväg. Man kan ju inte bara stå här för nöjes skull. Och samtidigt handlar det ju om att vända de områden vi gillar till något lönsamt, säger Maria.
Antalet kvinnor som startar egna företag ökar stadigt. I Östergötland ligger ökningen på 25 procent sedan 2006. Under riksgenomsnittet, men det följer ändå en tydlig trend.
– Det är en rörelse framåt. Vi ser ju som sagt en ökning i alla delar vi tittar på. Men samtidigt är det långt kvar till jämställdhet. Och det gäller även valen av verksamhet vilket syns redan genom vilka val kvinnor väljer under utbildningstiden. Det är en spegling av hur samhället ser ut, säger Gunilla Thorstensson som är ansvarig för Tillväxtverkets program "Kvinnors företagande".
Hon förklarar att ingenjörstunga branscher samt byggföretag fortfarande domineras av män. Samtidigt går kvinnor framåt inom branscher som ägnar sig åt reklam och revision.
– Och vi ser ju att turismnäringen, där många kvinnor är verksamma, växer. Samtidigt går mycket av det företagsstöd i form av offentlig finansiering fortfarande till företag som drivs av män. Och ganska lite går till branscher där kvinnor verkar, säger Gunilla Thorstensson.