Kenneln säljer färre valpar – trots daglig live-stream

Hos Borderkanalens kennel i Borensberg märks trenden av – allt färre köper hund.

Ann-Marie Lejon Forsberg och Mats Forsberg har drivit Borderkanalens kennel sedan 1998. Totalt har de fött upp 81 kullar och 390 hundar. De senaste tio åren har de dessutom livestreamat uppfödningen.

Ann-Marie Lejon Forsberg och Mats Forsberg har drivit Borderkanalens kennel sedan 1998. Totalt har de fött upp 81 kullar och 390 hundar. De senaste tio åren har de dessutom livestreamat uppfödningen.

Foto: Elna Lundgren

Borensberg2024-07-13 12:00

I trädgården hos Anne-Marie Lejon Forsberg och Mats Forsberg ligger fyra små brunsvarta varelser och tar igen sig. De är 53 dagar gamla och har just veterinärbesiktigats. 

undefined
Alla valparna tar igen sig efter att idag ha veterinärbesiktats. Den enda anmärkningen var en krokig svans. "Alla fel som uppstår drabbas vi också av", säger Mats Forsberg.

Under pandemin hade de en lista på 42 intressenter, från Skövde i söder till Nordkap i norr, på en kull med sex valpar. 

– Alla som fick hade borderterrier innan. Vi sålde inte till någon lycksökare som bara var ute efter valp, säger Mats. 

undefined
Det är Anne-Marie Lejon Forsberg som bestämmer vem som köper och vilken valp de får. "Ingen rökning och ingen tobak. Det måste vara helt vitt", säger Anne-Marie och förklarar att det är för att värna om hundens känsliga nos.
undefined
Borderkanalen livestreamar allt. Trots att tiken kan se riktigt risig ut en tid efter att valparna fötts. "Vårat ledord är transparens, ingenting ska döljas", säger Mats Forsberg.

Som kontrast har nu intresset sjunkit under det som tidigare var normalt.

– Det är ingen som har ringt överhuvudtaget på den här kullen, säger Mats flera gånger. 

Men med det menar han att inga nya valpköpare har dykt up. Tre av valparna har hittat hem genom kontakter med tidigare borderterrier-ägare. 

– Vi har en export till Norge. De har suttit i Norge och tittat i live-rapporteringen, berättar Mats. 

Live-rapportering sker genom kameror riktade mot valparnas hage, en mot inomhushagen och en mot den utomhus. Mellan 09.00 och 21.00 under valparnas första 55 dagar sänds allt de är med om. 

– Vårat ledord är transparens, ingenting ska döljas. Händer det någonting då är det så, och då syns det. 

Live-rapporteringen är i sig något som Mats tycker borde öka intresset för kennelns valpar och tycker det är konstigt att så inte har skett.

undefined
Valpen Bibbi ska på fredag flytta till Norge.

Vad gör ni inte om ni inte säljer alla?

– Vi har aldrig råkat ut för det. Det kommer alltid någon, svarar Mats. 

Någon gång har det tagit några månader innan alla valpar flyttat, men när de väl hittat sina hem brukar de bli livslånga. Av kennelns totalt 390 uppfödda hundar har fyra kommit tillbaka. Och det finns det plats för. Paret prioriterar alltid hundarna. 

– Vi åker aldrig iväg från våra hundar. Våra barn kan tycka att det är lite tråkigt, förklarar Mats.

– Men vi har ju valt det här livet. Vi har hundarna, då tar vi hand om dem, fyller Anne-Marie i.

undefined
Eftersom Ann-Marie Lejon Forsberg och Mats Forsberg är 76 år båda två får de ofta frågan om de ska gå i pension från hundaveln. "Vad ska vi göra då?" Ann-Maries parkinsson blir hjälpt av hundarna. Hon menar att det är helande när hunden Sofie lägger sig bredvid höften.
undefined
Mats Forsberg, "kennelpojken", lämnar knappt valparna under deras första åtta veckor, om han gör det vaktas de av Anne-Marie Lejon Forsberg, och det är endast för viktiga ärenden som att handla. "Hon är ditt allt då", säger Anne-Marie och syftar på tiken. "Ja det får inte hända något", svarar Mats.

Varför tror ni färre köper hund nu?

Karin Kambler som har hand om hunden Siri när hon inte går i avel tror att det har med ökade kostnader att göra, bland annat för veterinärvård, men också att det är en effekt efter pandemin.

– Folk kan åka på semester igen. Jag tror många har gjort sig av med hundarna från covid, säger Karin.

undefined
Karin Kambler lånar en av avelstikarna Siri sedan 8 år tillbaka.

Mats spinner vidare: 

– Så de hundarna kan ha flyttat till potentiella valpköpare. 

Om det nu finns flera hundar där ute som behöver hem, kan det då kännas dumt att föda upp fler?

– Nej, det är inte samma människor, svarar Anne-Marie och syftar på att deras köpare ofta har borderterrier sedan innan och söker just en sådan valp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!