Vi har tidigare rapporterat om att matserveringen i Motala kommuns dagstugor kommer att förändras. Nu visar det sig att förändringen istället handlar om att helt stänga igen lunchverksamheten i dagstugorna.
Den 30:e oktober fick lunchgästerna på Svanen i Borensberg ta del av beskedet. Och reaktionerna var starka.
– Vi fick ett kuvert med informationen. De kunde ju i alla fall ha kommit hit och informerat oss, säger Birgit Andersson, en av dagens lunchgäster på Svanen i Borensberg.
I brevet som delades ut fanns information om att lunchserveringen i dagstugan kommer stänga, samt kontaktuppgifter dit de boende kan höra av sig vid frågor. Beslutet gäller alla dagstugor i kommunen och träder i kraft första december. Totalt berörs fem dagstugor.
– Man kan ju undra om de själva tänker på att de kommer bli gamla en dag. Vi känner oss omyndigförklarade, säger Runa Karlsson.
Istället för gemensam matservering kommer de som har biståndsbeslut få möjlighet att beställa hem matlådor som levereras kalla till deras hem. Därefter kommer de som har behov erbjudas hjälp att värma maten för att därefter äta den ensamma i sina respektive lägenheter. De som saknar biståndsbeslut hänvisas framöver istället till privata restauranger.
– Det är enda gången på dagen som jag träffar någon. Det kommer bli att jag får sitta ensam hemma om dagarna nu, berättar Runa Karlsson. Erbjudandet om matlådor till lägenheten ger hon inte mycket för:
Undersköterskan Amanda Danielsson berättar att flera har valt att bo på Svanen just för möjligheten till gemenskap vid lunchen. En av dem som träffat nya vänner genom luncherna är Gunilla Frii:
– De hade kunnat fråga oss så vi hade en chans att berätta hur mycket sämre det här blir för oss.
Bland personalen på Svanen är man orolig över hur beslutet kommer påverka de äldre.
– För många har det varit dagens höjdpunkt, säger distriktssköterskan Monica Dahlgren och får medhåll från sin kollega Marie Johansson:
– När de förlorar den sociala biten vid måltiden riskerar de äldre minskad aptit och undernäring, som är ett känt problem. Det i sin tur ökar risken för fallolyckor.
Undersköterskan Patrick Berglund tycker beslutsfattarna ska komma ut till verksamheterna för att se hur de äldre har det.
– Man ska inte spara in på de äldre, de ska snarare få mer. De ansvariga kan ta sin matlåda och äta ensamma på sina rum, så får de se hur det känns, säger han.