En annorlunda skördesäsong

Sommaren lider mot sitt slut och skördesäsongen är i full gång. För Brunneby musteri ser situationen helt olik ut jämfört med förra året.

I ett stort kar inväntar saften att tappas på flaska.

I ett stort kar inväntar saften att tappas på flaska.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Borensberg2015-08-23 11:55

Det luktar sött inne i fabriken. Väldigt sött, med fruktiga undertoner. Vore det inte för maskinernas buller hade situationen varit tämligen behaglig

– Utan hörselskydd tröttnar man snabbt på bullret, säger Mario Farkas som ansvarar för produktionen vid Brunneby musteri.

Just denna torsdag är det svarta vinbär som förvandlas till en mousserande dryck bakom kulisserna.

– Egentligen var planen att pressa jordgubbar till Brunnebys egna produkter, men det sköts fram. Istället arbetar vi med bär från Gränna, där en av våra kunder finns, berättar Mario Farkas.

Jordgubbarna får alltså vänta några dagar.

Allting är relativt, så även sommarvädret. För ägarna och syskonen Gunnar Kjellin och Eva Ronström har årets klimat inneburit en skörd olik från den i fjol.

– Förra året fick vi till en perfekt äppelskörd, det var en av våra bästa årgångar hittills, berättar Gunnar Kjellin.

Då sken solen och vinden blåste lugnt bland träden, vilket gjorde det lätt för insekter att pollinera äppelblommorna.

– I år har det varit ruskigare, så skörden blir mindre. De senaste veckorna har dock skänkt nytt hopp och de äpplen som finns borde bli rätt så söta, fortsätter Eva Ronström.

När vissa lider av regnet frodas andra. Skogsbär, blåbär och vinbär är exempel på goda skördeprognoser.

– De trivs bra när det är fuktigt, men smaken blir inte lika koncentrerad, säger Eva.

Hon förklarar att varje bär har en viss mängd smakämnen. När bären suger åt sig mycket vatten späds smakerna därför ut, något som inte går att påverka.

– Men det är tjusningen med den här branschen, allting förändras, menar Eva.

Och det är inte bara väder, smak och skörd som förändras. Sedan Brunneby startades på 1940-talet har tillverkningen åt privatpersoner minskat.

– Fram till nyligen, i alla fall. Allt fler bönder frisätter ytor för frukt och bär, det har blivit inne med musterier igen, berättar Eva.

Vad framtiden bär med sig för musteriet är aldrig lätt att svara på, men syskonen har minst en aktuell idé i bakhuvudet. Utländska turister frågar nämligen ofta var alkoholen finns.

– Det är ont om svensk torr cider på Systembolaget, så det är något som har potential. Vin och annan cider är en mycket svårare marknad, säger Eva.

– Men det finns en klar fördel med alkoholfria produkter. Alla kan njuta av dem, både barn och bilförare, avbryter Gunnar med från andra sidan kontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om