Elin blev tantraterapeut – "Var rädd för folks syn på mig"

Elin Sjögedahl från Borensberg är nyutbildad tantraterapeut och vill försöka hjälpa människor genom utmanande delar i livet.

För sju år sen upptäckte Elin tantran. Men först efter fyra år kände hon sig bekväm att vara öppen med det.

För sju år sen upptäckte Elin tantran. Men först efter fyra år kände hon sig bekväm att vara öppen med det.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2024-06-30 06:00

– Jag träffar många människor som ofta beskriver att de sitter fast i något specifikt problem i livet och vill göra en resa som hjälper deras personliga utveckling. 

Vi träffas vid Elins skogsstuga någon mil utanför Borensberg där hon bott permanent i ett år. 

– Välkommen till mitt lilla paradis, säger hon och öppnar dörren. 

För sju år sen upptäckte Elin tantra. Sedan några månader tillbaka är hon tantraterapeut i sitt egna företag Andas - Yoga för alla. Hon tar emot klienter i sitt hus och har även sessioner i Stockholm. 

undefined
Elin bor sedan något år tillbaka i en stuga mellan Tjällmo och Borensberg. Hon håller både sessioner där och i Stockholm.

Vad är tantraterapi?

– Med olika metoder utforskar vi vad som håller personer tillbaka i livet och sedan försöker vi göra klienterna fria från begränsningar för att de ska kunna känna sig mer levande.

Hur kan en första session se ut?

– Man kommer hit antingen ensam eller som par. Efter ett inledande samtal börjar vi med att få kontakt med kroppen och bli närvarande, sedan föreslår jag olika tantriska övningar som gör att de kan öppna upp för nya perspektiv och känslor. 

Hur då?

– Genom exempelvis andning, rörelse, beröring eller ljud. 

Ge exempel på vilken sorts beröring?

– Det kan vara att man bara håller händer, eller en kram. 

undefined
Elin berättar att hon träffar många människor som ofta beskriver att de sitter fast i något specifikt problem i livet.
undefined
Klienter kan både komma ensamma och i par hem till Elin, hon har även sessioner digitalt.

Elin upplever att det finns en nyfikenhet runt tantra, att de lever med spänningar och blockeringar och söker beröring och intimitet som svar. 

– För mig tog det ganska många år innan jag vågade komma ut ur garderoben. Jag hade rädslor för hur folk skulle se på mig, att de skulle tycka jag var konstig eller tro att jag bara höll på med sex hel dagarna, säger hon och skrattar.

Innan hade hon förväntningar på sig själv att hålla sig till den norm som hon kände förväntades av henne som mamma och person.

– Men längtan och övertygelsen att faktiskt inte behöva vara som alla andra var starkare. Det var bara modet som var tvunget att komma ifatt så jag kunde släppa taget.

Vad är det vanligaste problemet bland dina klienter? 

– Det finns såklart olika anledningar, men de vanligaste är någon form av trauman eller livskris som håller dem tillbaka känslomässigt och gör att de exempelvis inte vågar uppfylla sina drömmar i livet. Ofta är det sexuella trauman som skapar just dessa begränsningar, men man måste inte ha ett problem för att gå i tantraterapi.

Var det någon speciell anledning till att du först sökte dig till detta?

– Ja, jag har sexuella trauman sedan barndomen. Jag har gått i samtalsterapi som självklart är väldigt bra, men jag upplevde att det läkte huvudet men inte resten av kroppen. Det är en sak att förstå något och en annan sak att känna det. 

Förklara hur du menar? 

– Jag lärde mig intellektuellt att det är okej att exempelvis ha njutningsfullt sex, men min kropp hade fortfarande ingen upplevelse av hur det kunde kännas när det var bra.

undefined
I sommar anordnar hon för tredje året i rad en tantrafestival.

Elin förklarar att det ibland är en missuppfattning att tantraterapi eller tantramassage erbjuder en form av sexuella tjänster. 

– Det är inte något som helst fokus på det. Det handlar om att komma bort från en gammal syn på sex för att få kickar som exempelvis porren ger. Tantran handlar om att vara närvarande och autentiskt möta och se människan i varandra.

Kan det inte bli svårt med gränssättningen?

– Ja, det är ganska vanligt att klienter tror att de får känslor för sin terapeut. Men klienten blir egentligen inte förälskad i mig som person utan snarare i de känslor som kommer fram under sessionerna. Det kan kännas som en förälskelse såsom eufori, frigörelse och lycka. Då är det min uppgift att få klienten att förstå att det snarare handlar om att hen blir kär i det som händer inuti när man tillåter sig att känna alla sina känslor. Det är inte jag som terapeut som skapar de här känslorna utan jag presenterar endast ett sätt för hen att skapa dem själv.

undefined
Elin berättar att det ibland är en missuppfattning att tantraterapi eller tantramassage erbjuder en form av sexuella tjänster. Hon är tydlig med att det inte är fokus på det.

Kan det inte bli stort fokus på det sexuella?

– Tantra handlar inte bara om sex men det handlar också om sex. Det finns inga förväntningar eller mål i tantriskt sex utan allt handlar om att kunna känna vad man själv behöver för att kunna ge andra vad de behöver. Inom tantran handlar det om att lära sig att alla känslor är välkomna.

Borensberg är ju en liten ort, tror du verkligen att det finns ett så stort klientel här?

– Mina kunder kommer inte enbart från orten utan är från hela Sverige. 

Vad händer den närmaste tiden? 

– Jag är ju bara i uppstarten som tantraterapeut så det kommer jag arbeta vidare med. Sedan kommer jag att för tredje året i rad anordna en tantrafestival i de östgötska skogarna mellan Tjällmo och Borensberg 3-7 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!