Kommunens avtal med Nääs kursgård och hotell löper bara april ut. Irene Gilling som driver företaget tycker att det är sorgligt och hon skulle gärna vilja att de boende skulle bli kvar i Borensberg. Men avtalet med kommunen om att upplåta lokalerna till evakueringsboende kom så pass sent att andra gäster redan bokats in på Nääs.
Summering av tiden
Ibrahim Beganovic som är en av föreståndarna på boendet anser att det varit fantastiskt bra lokaler att hålla till i.
Han och Susanne Bynke, också föreståndare, summerar tiden för kommunalrådet Nicklas Rudberg (S) när han gör ett studiebesök på anläggningen.
Ett orosmoment inför öppnandet var tillgången till sjukvård, eftersom vårdcentralen haft problem med bemanningen, men detta löste sig.
– För vår del har det fungerat väldigt bra, säger Susanne Bynke.
Det har gått fort att få tider för både sjukvård och tandvård. Nu är det planerat att två sköterskor från BVC ska komma ut till boendet och kontrollera barnens vaccinationskort och eventuellt komplettera vaccinationerna.
Häften av de boende på Nääs är barn.
– Vi har unga familjer. Snittåldern är 22 till 25 år, säger Ibrahim Beganovic.
Den yngsta på boendet föddes i slutet av februari.
Problem i början
En del oväntade problem fick hanteras när boendet startades upp.
– Vi trodde att det skulle vara flera vuxna som skulle komma, säger Beganovic.
Unga familjer med små barn gjorde att man snabbt behövde få tag på barnvagnar.
Språket var ännu ett problem. Vid sammansättningen av personalgruppen fanns arabisktalande, men bland de flyktingar som kom talade majoriteten persiska.
Oklart om flytt
Den 30 april ska evakueringsboendet vara tömt, men Migrationsverket har inte kunnat ge närmare besked om när och vart de boende ska flyttas.
– Prioriteringen är att det ska bli i regionen, säger Beganovic.
I det avseendet omfattas Östergötland, men även angränsande län. Förhoppningen är att ingen ska behöva flytta riktigt långt.
– Var det finns platser är avgörande, säger han.
Familjer ska hållas ihop och det är lättare att hitta enskilda platser på andra boenden än att hitta plats till hela familjer. Ibrahim Beganovic hade gärna sett en lösning med ett annat boende i kommuen.
– Optimalt vore om man kunde styra från Migrationsverket och inte rycka upp dem för att sedan placera nya i kommunen. Vi ska ju ändå fylla vår kvot, säger han.