Kanelbullen uppfatts i Sverige redan på 20-talet, slog igenom stort på 50-talet och är i dag en sådan självklarhet att den förärats med en helt egen dag. Och i dag, 4 oktober, är det dags att ta fram bakbordet eller springa förbi bageriet för att inhandla en, eller varför inte flera, guldgräddade favoriter.
En som gillar bakverken är fyraåriga Elise Hedborg. Hon är en riktigbullfantast och visst händer det att hon hjälper mamma i köket när det ska bakas egna godsaker.
– Ibland, säger hon.
När MVT träffar henne är på nystartade Konditori Börslycke gård i Borensberg. Där är man redo för en av branschens mest hektiska dagar, även om man tyvärr har stängt just i dag eftersom det är söndag.
– Men vi började märka av ett ökat intresse redan i början på veckan. Det verkar vara mer okej att ta en fika när det finns en särskild dag att fira, säger Agnes Johansson.
Hanna Qvist demonstrerar för MVT vägen från deg till nygräddad godsak. Och ger en del tips på vägen.
– En hemlighet är att ta i smöret i degen lite allt eftersom. Då blir den mycket saftigare, säger hon och fortsätter medan hon kavlar:
– Och så ska man vara generös med kladdet.