Föreningen Framtid Borensberg fick sent under våren ett besked om att räddningsstationen ska vara kvar och rustas upp. I juni skickade man dock en skrivelse till kommunen. Ordförande Yngve Folkesson säger att anledningen var att de inte kunde hitta något i kommunens budget om renoveringen.
– Och då tyckte vi det var lite konstigt, säger han.
Samtidigt förstår han att samhällsbyggnadsnämnden varit tvungna att omfördela medel till Tjällmo.
– Det var ju ett träd som blåste på brandstationen, så de var ju tvungna att ta lite pengar och då tog de säkert pengar avsedda för Borensberg till Tjällmo och det är ju förståeligt.
När det gäller Borensbergs räddningsstation och varför den är viktig framför han att de ska täcka en stor del av landsbygden i Motala.
– När det var aktuellt med nedläggning här så ringde de från Klockrike och Österstad och sa att "ni måste göra vad ni kan så att den får vara kvar". Sedan har vi hela skogsområdet ner mot Tjällmo och idag har inte Prästtomta skjutfält någon egen räddningsstation. Och det ligger närmast Borensberg och Tjällmo. Där brinner det ju flera gånger på sommaren.
Han framhåller också att de måste ha en utrustad räddningsstation i Borensberg för att kunna ha rökdykare.
– Vi har många hyrehus här, i Kvarn finns 110 lägenheter. För sjöräddningen på kanalen, Boren och Motala Ström måste vi också ha en räddningstjänst.
Föreningen vill också se en första räddningsbil stationerad i Borensberg, detta eftersom de ser en risk i att brandbilar kan bli fördröjda på vägen från Motala om de hamnar på en väg där de inte kan köra om.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M) berättar vad som ska göras nu:
– Man kommer att göra en fysisk skyddsrond på stationen i Borensberg för att värdera vilka åtgärder som behövs. Detta kommer sedan att lyftas som ett lokalmål och tas med i budgeten för år 2020 och 2021, säger hon.
I augusti träffar föreningen kommunledningen och överlämnar en lista på det de vill ha åtgärdat i Borensberg under nästa år, detta på ett öppet stormöte. Datum för mötet är inte bestämt än.
Framtid Borensberg brukar enligt Yngve Folkesson träffa kommunen två gånger om året för att gå igenom just sådant som föreningen vill ha åtgärdat.