"Vi har hur mycket som helst att göra"

Det har gått knappt ett år sedan beskedet att K-Prefab i Borensberg skulle avvecklas och 37 anställda riskerade att förlora sina jobb. Idag fylls gjutformarna för fullt. Den nedläggningshotade fabriken lever tack vare ett telefonsamtal.

Tobias Ram, produktionschef, Klajje E Gerdin, inköp och underhåll, och Johan Nyman, vd, ser positivt på framtiden för Borensberg Cementvarufabrik.

Tobias Ram, produktionschef, Klajje E Gerdin, inköp och underhåll, och Johan Nyman, vd, ser positivt på framtiden för Borensberg Cementvarufabrik.

Foto: Lillian Andersson

Borensberg2023-10-21 16:00

Vd Johan Nyman tar av sig lurarna och ber om några minuters respit innan intervjun.

– Jag ska bara skicka iväg en sak som jag lovade, säger han och knapprar iväg ett mejl innan vi går genom kontoret och vidare till en annan byggnad.

På vägen säger han att det rullar på bra sedan förändringarna i mars och att det halvår som gått varit positivt. Klajje E Gerdin, som jobbar med inköp och underhåll, möter upp. Han berättar att fabriken legat där den är idag sedan 1981 men att verksamheten är äldre än så. Många av de anställda har jobbat länge, flera i 35 år eller mer, och att då få beskedet att fabriken skulle stängas var tungt.

– Vi var verkligen nedlagda och det kändes inget bra, varken för fabriken eller samhället, säger Klajje.

Men lösningen visade sig finnas dryga sju mil bort, i Tranås.

– Det började väl egentligen med att en kund ringde till mig och sa att ”de ska lägga ner fabriken i Borensberg, ni måste köpa den”. Och då var det bara att säga ”då får vi väl göra det då”, säger Johan skämtsamt, som även är vd på Tranås Cementvarufabrik.

undefined
Håkan Gunnarsson bygger armering till L-stöd, en korg som bildar själva "skelettet" i muren. Armeringsjärn och nät sätts samman förhand.

Ägarbytet var positivt men samtidigt tufft. Det innebar att antalet anställda fick krympas med knappt hälften och till det stod de med fullt lager och startade med en låg försäljning. Orsakerna till det senare var flera menar Johan.

– Dels trodde kunderna att fabriken skulle läggas ner och sen var det en lugnare period just då.

Samtidigt har alla anställda, som blev kvar, tagit ett stort ansvar för att få företaget att överleva. 

– Den här produktionen är ett hantverk. Kunskapen bland de kollektivanställda har vi väldig nytta av. Frågar man idag, mot i maj, så är det ju lite klackarna i taket känns det som. Vi har hur mycket som helst att göra, och det är mycket angenämare, säger Klajje med ett leende.

Johan är lite mer försiktigt och konstaterar att ”konjunkturen är runt hörnet” och att det är svårt att veta.

– Samtidigt har vi många produkter som är konjunkturokänsliga. Vi jobbar mycket mot infrastruktur bland annat som inte påverkas så mycket.

undefined
Blandningen av betongen är a och o för att stödmurarna ska hålla. Klajje E Gerdin berättar att de som har hand om själva blandningen har en mycket stor yrkeskunskap. "De kan höra när betongen rinner ner att blandningen blivit perfekt".

Ett besked om en nedläggning påverkar snabb, ryktet sprider sig och kunderna letar nya leverantörer.

Hur kommer man tillbaka igen?

– Det gäller att ha bra kundkontakter. Vi visste också att det var bra produkter som kom ut härifrån. Vi hade kunder i Tranås som visste att det var väldigt fina L-stöd, bland annat, som producerades här och som var ledsna för att fabriken skulle läggas ner. Så därför var det att försöka tala om att nu kör vi igen, och många blev glada för det, säger Johan och de berättar att de jobbar hårt både för att få nya och få tillbaka tidigare kunder.

undefined
Murar, kabelbrunnar och mycket mer tillverkas i Borensbergs cementvarufabrik av personal där många jobbat i många år.

Betongprodukter från Borensberg finns på många håll i landet.

– Läktarna i Globen och Malmö stadion kommer härifrån, säger Klajje med viss stolthet.

Utöver stödmurar, i L- och T-form och alla storlekar, tillverkas även kabelbrunnar för skarvning av kabel i marken. Idag jobbar de mycket mot grävmaskinskunder. Det vill säga att de tillverkar produkter som kan anläggas med grävmaskin, istället för stora kranar som förekommer när det byggs husstommar. 

– Det innebär också att vi jobbar inte riktigt i den byggsvackan som konjunkturen påverkar, och är lite mer förskonade, säger Klajje.

De berättar också att de har vissa fördelar mot större verksamheter.

– Vi har en flexibilitet och kan ställa om ganska snabbt, säger Tobias Ram, produktionschef, och menar att om kunder har speciella önskemål så kan de lösa det mesta på förhållandevis kort varsel. Något som de tror att de vinner på.

undefined
Klajje E Gerdin berättar hur ballasten, sand och grus, hämtas från källaren och går via ett vågband upp till tredje våningen där cement och vatten tillsätts. Och när blandningen är klar transporteras den ut och fylls i formarna.

Det ligger en vinter framför och även om försäljningen normalt går ner då fortsätter produktionen. Mycket är standardprodukter och vintern blir en tid att bygga lager.

– Det är ingen fara, de blir bara bättre med åren. Efter sju dagar är produkterna härdade och efter 28 dagar kan man prova dem, och sen fortsätter de att härda, säger Johan och Tobias fyller i att betongelement nästan bara blir bättre ju äldre de blir.

Tobias berättar hur de jobbar med utveckling och i det finns ett tydligt miljötänk.

– Betong känns levande på ett sätt och det är ett ständigt arbete. Hela tiden kommer det nya saker. Vi strävar efter att minska mängden cement, det är ett projekt som vi börjat med.

Cement görs av kalksten och att hitta ersättning för det är något som hela branschen jobbar med. Men Tobias är noga med att säga att produkterna självklart ska ha samma hållfasthet och livslängd som idag.

undefined
Inne i formarna av trä ligger de nygjutna stödmurarna. De allra största är 4,7 meter höga, två meter breda och väger cirka sju ton.

Kunderna är entreprenadföretag, grossister, byggföretag, lantbruk, en del privat kunder och många fler. Försäljningen går bra och de tillägger också att de har haft mycket stöd från tidigare ägaren.

– Ja, de skickar kunder till oss och de behöver en del produkter själva också. Man måste säga att de var och är väldigt bra att ha att göra med, säger Johan.

undefined
När Johan Nyman fick samtalet om att Borensbergsfabriken var hotad togs beslutet att istället för att starta produktion av L-stöd på fabriken i Tranås, vilket funnits i tanken, blev det ett köp och fortsatt verksamhet i Borensberg.

Företaget är på väg tillbaka men de har inte kommit så långt att de nyanställt igen.

– Även om vi troligen snart kommer att behöva utöka med någon mer på order/sälj, säger Johan Nyman.

Men de är helt överens om att det är positivt att företaget fick överleva, både för de som jobbar där men också för samhället.

– Borensberg är ett samhälle under utveckling och då är det viktigt att vara kvar, säger Klajje E Gerdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!