Kjell Karlström visar vägen genom sin trädgård till källaringången. Sedan några år tillbaka är källarutrymmet ombyggt till växthus.
– Jag hade massor av pelargoner inomhus innan och det blev alldeles för varmt, så jag letade efter andra alternativ. Jag hade kunnat bygga ett riktigt växthus, men tomten var för liten för att jag skulle få plats med ett jag verkligen ville ha. När jag hittade detta källarutrymme behövde jag ju bara skaffa växtbäddar och växtbelysning, berättar Kjell och öppnar dörren.
Värmen i det lilla rummet är behaglig. Kanske är det den som gör att pelargonerna frodas där inne, men det beror nog också på Kjells gröna fingrar.
– Det ligger nog i mina gener. Farfar var trädgårdsmästare en gång i tiden och mitt eget intresse började nog när jag köpte mitt första hus. Innan dess sommarjobbade jag hos farmor och farfar, men det var mest pest och pina med att ligga i rabatten och rensa ogräs, skrattar Kjell.
Han belyser att intresset säkert fanns redan då till viss del, men motivationen i skolan tröt och det resulterade inte i de betyg som krävdes för att komma in på trädgårds- eller lantbrukslinjen på gymnasiet.
– Skolan ska man ta till vara på, det brukar jag säga nu till ungdomar jag träffar. När jag var yngre fanns det inte heller någon möjlighet att läsa upp betyg i efter hand.
Idag är Kjell 62 år och har bott i Borensberg i många år. Sedan några år tillbaka jobbar han deltid som trädgårdsentreprenör. Livet har resulterat i fem barn och det stora intresset för växter. Framför allt pelargoner.
– Som mest har jag varit uppe i strax över 100 olika namnsorter. Då kände jag att gränsen var nådd. Det var mer än jag klarade av utöver ett vanligt arbete.
För en tid sedan förstörde en vattenläcka en stor del av hans hem och de då 70 pelargonsorterna blev istället 30.
I dagsläget lägger Kjell mellan fem och tio timmar i veckan på sina växter. Torra löv, blad och överblommade buketter ska plockas bort och ibland förekommer skadedjur, oftast bladlöss.
– När de dyker upp måste man vara framme och spraya och kanske isolera plantor för att få bukt med bladlössen.
Vilka är dina bästa pelargontips?
– Mina knep sitter i fingrarna, hur jag hanterar växterna går på rutin. Men det kan vara roligt att titta på de lite annorlunda sorterna och inte bara den röda pelargonen som finns i snabbköpsaffären.
Kjell rekommenderar till exempel doft- och stjärnpelargoner, liksom de brokbladiga pelargonerna där bladen är flerfärgade. De olika sorterna tas ofta om hand på ungefär samma sätt.
– I grund och botten härstammar alla pelargoner från Sydafrika, men de är ju förädlade på lite olika sätt.
Det roligaste med växter är alla små moment, tycker Kjell.
– Det som ger mig mest är nog att se att det händer litegrann hela tiden. Mina bekanta tycker jag är konstig som älskar att rensa ogräs, men det ger en chans att få tänka ordentligt och vara ifred. I mina tidigare jobb använde jag trädgården som terapi för att kunna koppla bort jobbet.
Om man har ett intresse för just pelargoner rekommenderar Kjell att besöka Svenska Pelargonsällskapet.
– Det finns både ett länsförbund och ett riksförbund. Om man går in på deras hemsida finns det en hel del matnyttigt. Går man med som medlem får man en medlemstidning och hjälp från sakkunniga som jobbar med samlarpelargoner. De liksom jag har snöat in sig på det.