Under 2015 tog kommunen in en konsult som skulle utreda räddningstjänsten i Borensberg. Bakgrunden var bland annat behovet av en ny station på orten, tidigare rekryteringssvårigheter och att en ny riksväg 34 skulle göra Motalastyrkans insatstid kortare. Utifrån detta har tre alternativ tagits fram: avveckling, minskad styrka eller att fortsätta som i dag men då bygga en ny station.
– Inga beslut är fattade. Vi vill att förvaltningen jobbar vidare med den här frågan i höst och att vi tar beslut i vår. Det är viktigt att människor känner sig trygga och därför tittar vi på olika alternativ, säger plan- och miljönämndens ordförande Marianne Walter (S).
Längre insatstider
Alternativ 1, att avveckla beredskapen, skulle minska kostnaderna eftersom man inte längre behöver bygga en ny station. I förslaget skulle dock styrkorna i Motala och Tjällmo utökas, men man skulle ändå spara 1,2 miljoner kronor om året.
Samtidigt skulle alternativet få stora konsekvenser för Borensbergsborna. Man skulle inte längre få tillgång till en IVPA-enhet (i väntan på ambulans) och samtliga insatser skulle fördröjas med ungefär sex minuter. I områden kring Fornåsa och Klockrike skulle det dock kunna ta upp emot 30 minuter innan någon räddningstjänst är på plats. Men även Vadstena kan påverkas av förslaget. I dag täcker nämligen styrkorna upp för varandra när någon av dem är på larm. När Motala rycker ut i Borensberg måste Vadstena täcka upp mer för Motala vilket skulle innebära sämre beredskap i Vadstena.
Mobil lösning
Alternativ 2 handlar om en neddragning och finns i olika varianter. Det ena alternativet är en minskning från fem till två personer och att dessa i princip bildar ett mobilt team som då inte behöver någon ny räddningsstation utan enbart en mindre lokal. Även i det här förslaget skulle styrkorna i Tjällmo och Motala utökas för att kompensera. Det här förslaget skulle med en satsning på så kallade FIP-bilar (första insatsperson) kunna ge snabbare insatser än i dag, men man skulle inte kunna göra alla typer av insatser exempelvis rökdykning. Man skulle också vara för få för att täcka upp för Motala om de är på utryckning vilket gör att även boende i Vadstena skulle kunna påverkas.
En variant av alternativ 2 är att minska från fem till tre personer och ha kvar ett mindre släckningsfordon. Ekonomiskt innebär det inga skillnader för driften mot i dag – men man slipper bygga en ny station. Däremot är det fler typer av insatser som kan göras och man kan lättare täcka upp för Motalastyrkan.
Dyrt bygga nytt
Att fortsätta som i dag, men med en ny station skulle bli det dyraste alternativet. Visserligen skulle fastighetsenheten stå för byggkostnaden, men hyran skulle höjas med ungefär 1,2 miljoner kronor om året. För Borensbergsborna skulle dock alternativet innebära samma insatstid på sju minuter inom tätorten, något som skulle kunna bli ännu mindre om man samtidigt inför en FIP-bil (första insatsperson).
Politikerna i plan- och miljönämnden har beslutet att alternativen ska utredas vidare. Dessutom vill man att räddningstjänsten fortsätter att titta på om en ny station kan byggas billigare och om det är möjligt att utöka styrkan i Tjällmo som nedläggnings- och neddragningsanternativen kräver. Utöver det skan man utreda möjligheten att samarbeta med försvaret i Kvarn och/eller med kommunerna söder om Motala och Vadstena. Slutligen ska man även se över om det går att minska andra kostnader eller öka intäkterna. Beslut tas i vår.