Förskolebarnen fick rösta fram nya stora lekparken

Barnen på förskolan Rödluvan i Borensberg fick vara med och rösta fram hur den nya lekparken vid förskolan ska se ut. Nästa sommar ska den stå klar.

Maria Gunnarsson förklarar för barnen hur röstningssystemet fungerar och hur röstningen ska gå till.

Maria Gunnarsson förklarar för barnen hur röstningssystemet fungerar och hur röstningen ska gå till.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2023-10-01 16:00

– Det är kul att det kommer en ny lekpark, men jag hoppas verkligen att linbanan får vara kvar, säger femårige Elliot Axelsson. 

Representanter från Motala kommun har satt upp sju förslag på förskolan som barnen har fått titta på i några veckor. Temat är skogens djur och nu har barnen samlats för att rösta på den lekplats de helst vill se utanför sin förskola.

– Jag hoppas på nummer två, den rutschkanan ser snabb ut. Jag gillar inte nummer sex för det ser ut som en golfbana, säger Ellion Grönlund och skrattar. 

undefined
Elliot Axelsson och Ellion Grönlund är fem år och två av de förskolebarn som röstat fram nya lekplatsen vid Rödluvan.
undefined
Maria Gunnarsson lägger in Ellion Grönlunds röst.
undefined
Elliot Axelsson framför de förslag som hängt framme på förskolan. Barnen har haft flera veckor på sig kolla efter sin favorit.

Projektledaren Maria Gunnarsson från Motala kommun är på plats. Med hjälp av ett digitalt röstningssystem ska hon sammanställa hur barnen röstar. 

– Det är kul att barnen, som har opåverkade åsikter, får göra sin röst hörd och hjälpa oss att välja lekplats. 

Barnen sitter i en ring och det är tyst i rummet när en och en får gå fram till Maria och visa vilken lekplats de röstar på. Kompisarna sitter med ryggarna emot. Två barn som var lediga har fått förtidsrösta på en lapp. 

– Det är perfekt att få träna på demokrati i så här tidig ålder, säger Maria och ler. 

undefined
Ellion Grönlund gillar att lekplatsalternativ nummer två vann. Han var inte så förtjust i ett av förslagen som han tyckte påminde om en golfbana.
undefined
Vinnaren blev nummer 2. Barnen berättar att de gillar att det finns två lekställningar även om de tycker flugsvamparna ser giftiga ut.
undefined
Maria Gunnarsson förklarar för barnen hur röstningssystemet fungerar och hur röstningen ska gå till.

När rösterna har räknats kommer Maria Gunnarsson med resultatet i ett kuvert. Det är nummer två som vinner, en lekplats med bland annat två stora klätterställningar, linbana, gungor och mycket bevarad vegetation. Flera barn sträcker upp händerna och hurrar. 

– Yes, min vann. Nu känns det inte lika pirrigt längre, bra att de sparade klätterträdet med, säger Ellion. 

Till våren kommer den befintliga lekplatsen att stängas av så att den nya kan börja byggas. 

undefined
Det vinnande förslaget sett från ett alternativt håll. I vår kommer rivningsarbetet inledas och till sommaren planeras den nya lekplatsen stå klar.
undefined
Den vinnande lekplatsen har skogens djur som ett litet tema. Barnen vill gärna ha kvar alla klätterträd i lekparken. Maria lovar att göra sitt bästa för att de ska få vara kvar.
undefined
Maria Gunnarsson, projektledare på Motala kommun, säger att lekplatsen förhoppningsvis står klar i juni nästa år.

– Vi vill att den nya lekparken ska stå klar lagom till sommaren och hoppas kunna ha invigning i juni. Självklart är barnen hedersgäster. De kan få hjälpa till att klippa invigningssnöret om de vill. 

Barnen jublar och tackar ja till inbjudan. Maria tackar barnen för hjälpen och berättar att de gärna får komma på ett studiebesök när nya lekplatsen är under uppbyggnad.

– Jag hoppas att det kommer massor med grävmaskiner och lastbilar som vi kan få kolla på, säger en av pojkarna i gruppen.

Ellion ser nöjd ut när han sitter i soffan efter röstningen, samtidigt som han drömmer sig iväg lite.

– Det vore kul om lekplatsen var klar snart, så att jag kan gå dit med farmor och farfar. Det var kul att vi barn får bestämma, ofta får ju vuxna göra det, men idag var det våran tur. Det är ju faktiskt vi som leker där mest. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!