Skroten kan bli till nya bostäder

Marken på Ankarvägen i Berg har hyst både sågverk och bilskrotare. Simon Özmen köpte marken i somras och vill bygga bostäder.

De flesta av byggnaderna är från tiden när det var sågverk och trävaruhandel.

De flesta av byggnaderna är från tiden när det var sågverk och trävaruhandel.

Foto: Per Olsson

Berg2016-08-19 17:54

Simon Özmen är redan etablerad i Berg, det är han som driver äventyrsgolfen vid Bergs slussar. Köpet av fastigheterna på Ankarvägen gick igenom den 27 juni och två dagar senare låg en ansökan om planbesked på kommunens bord. Simon Özmen har låtit en arkitektfirma ta fram skisser på ett förslag som skulle kunna innebära 90 nya bostäder.

– Det här är ett väldigt tidigt skede. Det är ett första förslag, men någon form av bostäder planerar jag, säger han.

Området är gammal industrimark, det kan ha funnits verksamheter här i 100 år. Bland annat låg här Bergs träförädling, deras skylt sitter fortfarande kvar på ett av husen.

Därefter har flera olika mekaniker, skrothandlare och skrotexportörer hyrt in sig i skjulen. Corren skrev i januari 2013 om en av dem som skrotade bilar. Miljökontoret i Linköping hade synpunkter på hur hans verksamhet sköttes.

Lång tid

Simon Özmen har köpt av Rofa Trans AB, som ägs av Roger Fagerlund. Enligt deras avtal har Roger Fagerlund fortsatt rätt att hyra ut byggnaderna i väntan på att detaljplanen ska bli klar.

Det är en process som vanligtvis tar flera år. Just i det här fallet har inte ens det första nålsögat passerats, det som kallas planbesked. Detta första beslut innebär att politikerna säger ja eller nej till att över huvud taget pröva idén.

– Jag vet vad jag har gett mig in i. I bästa fall tar det här två–tre år, säger Simon Özmen.

Området är 26 000 kvadratmeter och risken för föroreningar gjorde att han beställde en miljöteknisk markundersökning.

– Den har jag låtit göra inför köpet, det måste man eftersom man tar över ansvaret för de föroreningar som finns, säger han.

Föroreningar

Resultatet pekar på liten förekomst av kvicksilver på ett djup av 0,7 till 1 meter. Dioxiner, som brukar uppmätas vid gamla sågverk, påträffades också men i väldigt liten omfattning. Vid en mätpunkt påträffades polyaromatiska kolväten i grundvattnet. Det är en grupp ämnen som finns i stenkol och petroleumprodukter.

Den miljötekniska undersökningen sammanfattas med att det behövs ytterligare utredningar för att avgöra vilka saneringsbehov som krävs för att kunna bygga bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!