Ölvebro: "Då måste de ha hittat vapnet"

I Åtvidaberg följer den tidigare spaningsledaren för Palmegruppen, Hans Ölvebro de senaste uppgifterna om att Palmemordet är nära en lösning. Hans teori är att mordvapnet påträffats.

– Det finns egentligen inte mycket att säga, säger Hans Ölvebro när vi söker honom för kommentarer kring de uppgifter chefsåklagare Krister Petersson lagt fram de senaste dagarna om att Palmemordet är på väg att klaras upp.

Krister Petersson har uttalat att han under första halvåret 2020 bör ha kommit så långt att han kan presentera ett beslut i åtalsfrågan. 

Till TT säger Petersson: 
– Ingen är delgiven misstanke eller sitter inlåst. Teoretiskt kan det röra sig om flera personer ”som kan ha varit inblandade på olika sätt”, säger Petersson.

 

Hans Ölvebro som är bosatt i Åtvidaberg har nyligen fyllt 75 år. Mellan 1988-1997 var han spaningsledare i Palmegruppen. Då åtalades och fälldes Christer Pettersson för mordet i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. 

Hans Ölvebro är van vid att återkommande få frågor om mordet på statminister Olof Palme och om utredningsarbetet, både under sin tid som spaningledare och därefter.

– Egentligen är det bara att vänta och se vad som läggs fram på bordet, säger han luttrat.

 

Uppgifter om att den numera avlidne Stig Engström, som kallats Skandia-mannen, skulle vara delaktig i mordet har förts fram i riksmedia, men Krister Petersson har till TT inte svarat på om den misstänkte mördaren är Skandiamannen. 

Hans Ölvebro spekulerar inte vem som kan komma att åtalas. 

– Om man ska tro så måste man tekniskt kunna bevisa vem som mördat eller är ansvarig för det. 

 

Chefsåklagarens uttalande bedömer han ändå har en grund och att det kan röra sig om teknisk bevisning. 

– Då måste det vara vapnet man hittat. Jag tror det, att det finns ett vapen som är intressant.

I TT-intervjun uppger Krister Petersson:
– Vi har gjort vissa tekniska undersökningar och det har gjorts provskjutningar, men resultatet tänker jag inte avkunna nu, men det är naturligtvis en viktig del.

Hans Ölvebro har i nuläget inte någon kontakt med Palmegruppen.

– Inte nu, men när gruppen tillträdde för tre år sedan så ringde någon av de poliser som arbetar i gruppen. Det är den enda jag haft kontakt med. Jag kan inte säga vad de frågade om. 

Är du spänd på vad som ligger bakom chefsåklagarens uppgifter de senaste dagarna?

–  Det är inte så att jag ligger sömnlös, men det är klart att jag hoppas på att det ska finnas en lösning. Jag hoppas verkligen att de har något som gör så att man kan få klarhet. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa