Varför kommer inte publiken?

Daniel Davidsson med förare gör sitt, då tycker jag att vi ska göra vårt, skriver insändarskribenten och uppmanar till att gå på Piraternas hemmamatcher.

Marginalerna har inte varit på Piraternas sida, menar insändarskribenten.

Marginalerna har inte varit på Piraternas sida, menar insändarskribenten.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Insändare2021-07-30 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns säkert flera orsaker till att det är dåliga publiksiffror på RMW Skog Arena. Vi kan börja med historien: Piraterna satsade högt på de stora namnen, men det fungerade inte, kanske till viss del för att man inte kunde betala dem. Det var flera av stjärnorna som promenadåkte hos Piraterna, men när de kom till GP satsade de och låg i topp. 

I år har flera av stjärnorna inte kunnat köra här på grund av Covid-19. Andra fick inte, eftersom de körde i Polens högstaliga. Det är pengar det handlar om för förarna, självklart. Man ska vara medveten om att de pengar Fredrik Lindgren fick i Polen hade ingen svensk klubb möjlighet att betala. Vad beträffar förra året tycker jag Piraterna gjorde rätt som körde budgetvariant för att hålla igång speedwayen i Motala. Alternativet hade ju varit att göra som Smederna: inte köra alls. Piraterna gjorde rätt.

I år satsar man på bra förare, även om de inte är så stora kändisar, det har ju också gått ganska bra. På åtta matcher är det bara tre som är dåliga, de mot Indianerna, Dackarna och Masarna. I övrigt tycker jag det är godkänt. Marginalerna har inte varit på Piraternas sida.

Nu är halva serien körd, och Piraterna har möjlighet att plocka flera extrapoäng. Daniel Davidsson och hans gäng gör ett bra jobb.
Vad beträffar biljettpriserna så kan man ha olika uppfattning om dem. De första matcherna fick man inte plocka in mer än högst 500 sittande, med vissa avstånd mellan sällskap på högst fyra personer, tyvärr räknades ju även barn in i detta vilket gjorde att även barnen måste betala. Systemet med fulla barnpriser lyser igenom även i andra evenemang. Nu är priset sänkt till 180 kronor för de från 16 år, ålderspensionärer 160 kronor och barn 0–15 år går in gratis. Vill man sedan ha program, 20 kronor. Sittplats på de röda, gula eller blå kostar 50 kronor, det vill säga samma pris som tidigare. Det blir med andra ord billigare framförallt för de som vill ta med sina barn.

Ett annat tapp på publiksidan är ju tv-sändningen på C-more, som man visserligen får ersättning för i efterhand, men kostnaderna är nu inte framåt årsskiftet. Man kommer troligen också få bidrag från riksidrottsförbundet, men även det kommer ju senare. Hur kommunen agerar vet jag inte, men de borde i dagsläget värna om samtliga idrotter. 

Vilken ersättning får Piraterna av MVT för liverapporteringarna på hemmamatcherna? Rapporteringar från bortamatcher kan ju vara bra för speedwayen som sport, men hemmamatcher tycker jag inte ska erbjudas, utan att viss ersättning hamnar hos idrottsutövarna.

Till sist, vi har många ideella krafter, som jobbar både under och mellan matcherna. Då tycker jag att vi övriga kan ställa upp och gå på matcherna, även om det kostar några kronor. För vi vill väl ha Piraterna kvar? Om jag räknar rätt har vi fem hemmamatcher kvar. Gå på dessa matcher, jag är övertygad om att det kommer bli många bra och jämna heat. Med vårt stöd som publik kanske det även kan bli slutspel. Daniel Davidsson med förare gör sitt, då tycker jag att vi ska göra vårt. 

G.E.
 


Svar:

I det oberoende journalistiska uppdraget ligger att bevaka och rapportera om vad som händer inom ett geografiskt område. MVT är en lokal medieaktör som ska spegla lokalsamhället. Vi ska granska makten och berätta om människorna, företagen och föreningarna som lever och verkar här. Att vara källkritisk, ifrågasätta, granska fakta och låta alla parter komma till tals har aldrig varit viktigare än nu. Vi utgår ifrån ett allmänintresse när vi skriver, fotar och filmar. Det är ingen annan än vi själva som kan bestämma vad vi ska skriva om och vi betalar inte för att få rapportera eller göra intervjuer. Vi arbetar utifrån etiska publicitetsregler.

Det finns en lång tradition att bevaka lokal idrott. Och ett stort intresse att få ta del av den journalistik som vi gör om idrott. Det var inte jättelänge sedan som bevakning av ett sportevenemang bestod i att en reporter och fotograf arbetade på plats och dagen efter kom text och bild i tidningen. Idag lever vi i en helt annan digital verklighet. För att vara relevant måste MVT publicera sig i samma takt som alla andra, alltså när det händer. Vi måste göra journalistik som vår publik vill betala för. 

Att direktrapportera från ett elitlags matcher är en självklarhet för MVT. För att det finns ett allmänintresse och för att vi ska ha en relevant produkt och kunna fortsätta göra lokal oberoende journalistik. Något som gagnar ett samhälle i allra högsta grad. 

Jag tror inte att en intensiv bevakning av våra lokala idrottslag är negativt för den lokala sporten. Tvärtom.  

Therese Trogen, chefredaktör och ansvarig utgivare