Annie Ingemansson verkar sedan nÄgra som biodlare efter att tidigare ha jobbat i kontorsmiljö. Inflyttad pÄ en slÀktgÄrd, finns i dag utrymme för bÄde bin och bÀr.
Systern Sara bor i Ystad och jobbar med trÀdgÄrdsanlÀggningar. Men avstÄndet hindrar inte ett samarbete dÄ Sara ofta kommer hem till familjegÄrden.
â Det var jĂ€ttemycket slumpen att vi började med blĂ„bĂ€rstry. Min syster hade varit pĂ„ en förelĂ€sning dĂ€r en man frĂ„n Finland pratade om det, sĂ€ger Annie medan hon visar runt.
Det surrar dovt frÄn marken dÀr hennes bin frossar i uppvuxen klöver.
BÀren, berÀttar Annie, hÀrstammar frÄn Sibirien och Japan. I dag finns Àven kanadensiska sorter, som systrarna valt att plantera. Totalt handlar det om 900 buskar, bÄde tidiga och senare sorter.
SÄ mycket förkunskaper krÀvdes inte dÄ bÀren ska vara lÀttodlade. De krÀver ingen speciell jord och Àr frosttÄliga.
â Det Ă€r ett bĂ€r svĂ„rt att misslyckas med och det Ă€r skönt att det kan sköta sig lite sjĂ€lvt.
Buskarna vĂ€ntas bli upp emot 1,5 meter höga och Ă€r beslĂ€ktade med kaprifolen. Ăven formen pĂ„ utmĂ€rker sig, mer avlĂ„nga och lite knubbiga.
â De kallas ibland för Barbapappa-bĂ€r, sĂ€ger Annie.
MÄlet pÄ sikt Àr att kunna erbjuda sjÀlvplock. I dag finns det fÄ odlare i lÀnet, enligt Annie. Men hon Àr inte orolig över konkurrens och ser att det finns en nyfikenhet.
â Det Ă€r en spĂ€nnande gröda. Jag tror inte att det Ă€r en övergĂ„ende trend utan bĂ€ret Ă€r hĂ€r för att stanna.