Pappa polisen – en av alla samhällets hjältar

"Tack Tova för att du ger oss alla inblick i hur det är att vara barn till en samhällshjälte" skriver representanter från Socialdemokraterna i Motala.

"Vi håller med dig Tuva om att den lön en polis tjänar idag inte är i nivå med den insats som krävs" skriver debattskribenterna.

"Vi håller med dig Tuva om att den lön en polis tjänar idag inte är i nivå med den insats som krävs" skriver debattskribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-01-18 15:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här är ett svar på "Det blev ett nyår utan min pappa polisen nu igen" 10/1.

Tuva, 13 år – din pappa polisen är en hjälte! Vi förstår att du är stolt över din pappa. Han precis som alla andra som arbetar i ett välfärdsyrke är samhällets hjältar! Vi Socialdemokrater är stolta över de reformer skapat det välfärdssamhälle vi har idag och för att vi i Sverige har en demokrati där polisen och de oberoende domstolarna är delar av grundpelarna i vårt samhälle. 

Sverige är faktiskt det tredje minst korrupta landet i världen enligt Transparency Internationals korruptions index, år 2020. För detta kan vi tacka alla hjältar i välfärden som går till jobbet varje dag, det gäller likaväl lokalvårdaren, undersköterskan, läraren, barnskötaren som det gäller poliserna.

En hjälte ska belönas eller hur? Vi håller med dig Tuva om att den lön en polis tjänar idag inte är i nivå med den insats som krävs. Poliser tillsammans med många andra välfärdsyrken värdesätts inte och lönen och arbetsvillkoren blir därefter. Därför vill vi Socialdemokrater ta tillbaka kontrollen över välfärden, för det är vår skyldighet att lyfta på varenda sten för att bekämpa segregationen och gängkriminaliteten.

I detta arbete har just polisen en oerhört stor roll. I vårt 34-punktsprogram mot gängkriminalitet har vi bland annat gett polisen fler verktyg, exempelvis hemlig dataavläsning och utökad kameraövervakning. Vi vill också ha totalt 10 000 fler polisanställda där vi nu kommit halvvägs till det målet, det har faktiskt aldrig funnit så många poliser som det gör nu. Polismyndigheten har fått i uppdrag att förbättra arbetsmiljön i samarbete med facket. För precis som du skriver Tova behövs mer resurser för att poliserna ska fortsätta göra ett bra jobb. Därför fick polisen 1,9 miljarder extra år 2021.

Det hårda arbetet tar dock inte slut nu, vi behöver fortsätta satsa på välfärden, rättsväsendet och skolorna, för att våra barn ska växa upp i ett start samhälle fritt från våld, skjutningar, fattigdom och segregation. Tack Tova för att du ger oss alla inblick i hur det är att vara barn till en samhällshjälte, i gentjänst ska vi göra det vi kan för att ge din pappa det han behöver för att fortsätta sitt fantastiska arbete.