Ljusförorening av ny belysning är ingen energibesparing

Motala kommun bör INTE ägna sig åt rådgivning av energibesparing då man med nya led-belysningen lyser upp privata trädgårdar, grönområden och träd med mera ljus än den gamla belysningen.

Motala 5 april 2021 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna energi som går åt är helt bortkastad och ljuset skapar istället stora störningar för nattaktiva insekter/djur och stör dygnsrytmen även för människor.

Det är väl helt naturligt att natten och mörkret måste finnas för att så har alla ekosystem byggts upp under årmiljonerna. Ni som tvivlar kan ju försöka sova med fullt dagsljus i sovrummet. 

 

Det omvända gäller för de insekter och djur som är skapade att leta föda under natten, de dör ut av svält när de inte får något nattmörker. Men så behöver också fåglar mörker för sömnen. Det som få människor tänker på är att mörkerseendet försämras när ni befinner er i överdriven belysning och ni missar vad som finns i svagt upplysta platser.

 

Jag, och flera personer som jag pratat med, ger kommunen "direkt order" att inom tre månader redovisa publikt förslag till handlingsplan för att minska/eliminera ljusföroreningar, sedan kan vi diskuterar vilka åtgärder som är seriösa.

Låt inte tiden gå och tro att vi glömmer detta, vi kommer "upplysa" er om att detta här högprioriterat! Men fråga är om inte belysningen och energin är helt bortkastad på tomma gator hela natten? Bilden har jag tagit med snö för att tydligt visa hur ljust det blivit och i kontrast till skuggorna, ja de få skuggor som blivit kvar. Läs också min tidigare insändare från 14/12 2020.

Tänk er att kunna se en stjärnhimmel från sovrumsfönstret innan ni somnar.

BA i Holm

Ämnen du kan följa