Kasta inte ut barnet med badvattnet

Vadstena kommun har en lång historia av samverkan. Till viss del sammanhängande med tiden som gemensam kommun med Motala.

Vadstena 1 juni 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Exempel på detta är avfallshantering, inköpssamverkan och nu också på senare år överförmynderi.
Samverkan har också skett/och sker med andra kommuner i till ex bredbandsutbyggnad, medicinskt ansvarig sjuksköterska, kostchef och Vadstena har också tills nu hanterat växel åt Ödeshögs kommun.
 

Nu samverkas det också med IT-chef tillsammans med Mjölby kommun. Ytterligare en samverkan som diskuteras är att hämta fjärrvärmen till kommunen från Mjölby. Men inte nog med det, nu diskuteras också var maten till våra äldreboenden, mat för utkörning samt mat till våra skolor, ska lagas. Ska maten köpas från den tänkta matfabriken i Motala eller ska maten lagas i eget kök i Vadstena? 

En bra måltidsverksamhet kan bidra till att höja verksamheternas kvalitet i både skola och äldreomsorg. Om Vadstenas framtida satsningar för bra måltider ska bli bestående och utvecklas krävs strategiska och långsiktiga insatser. För att lyckas med detta fordras att arbetet är förankrat i alla berörda delar av verksamheten. I det ingår att säkerställa att den kompetens som behövs finns inom den ordinarie verksamheten. Det gäller på alla nivåer i kommunen.

 

Att flytta kommunens tillagning till matfabriken i Motala skulle innebär att ett antal arbetstillfällen försvinner från kommunen.
Ett annat exempel på samverkan som nu kommit i dagen är kommunens växel som flyttat till Mjölby kommun, där Vadstena kommuns samtal ska hanteras. Vilka övriga konsekvenser detta ska få känns just nu osäkert. Kommer det att innebära att tillgängligheten till kommunhuset kommer begränsas för medborgarna? Skulle detta bli fallet är det synnerligen olyckligt. Att ha tillgång till kommunens tjänstemän är viktigt för medborgarna.


Utarmar man den egna kommunen i tillräcklig grad kanske det på sikt inte har så stor betydelse om man slås ihop med någon grannkommun? 

Samverkan ska användas för att säkra och utveckla autonomin inte tvärtom.
Min förhoppning är att de styrande i Vadstena ska titta på kompassnålen för att se att den pekar mot utveckling och inte avveckling.

Miratus

Ämnen du kan följa
Gemensamt centralkök
Motala

Regionen om Norrstensköket: "Vi vill utreda vidare"

Motala

Köksfrågan i Motala avgjord: "Det här blir ett vägval"

Motala

Kommunalrådet i Motala: Vi går vidare

Vadstena

(K) om beskedet: "För mig kändes det inte så oväntat"

Vadstena

Beskedet: Vadstena säger nej till gemensamt kök

Visa fler
Läs mer!
Ledare

Ledare: Landsbygdsfrågor ett misslyckat lockbete

Insändare

Insändare: Folkbildningen vill bygga framtidstro i pandemins spår

Ledare

Ledare: Osannolikt med centralkök i periferin

Ledare

Ledare: Motalatriss i viktiga frågor om vatten

Insändare

Insändare: Avsluta arbetet innan ni går på nästa