Folkhälsomyndighetens rekommendation om att gymnasieskolorna ska ha en blandning av distans- och närundervisning upphör att gälla den 1 april. Den kommer inte att förlängas och därmed finns efter det datumet ingen nationell rekommendation om att inte ha undervisning på plats.
– Skolan är avgörande för elevernas framtid. Vårterminen är snart inne i sitt sista skede och skolarbetet är högt prioriterat. Därför är det rimligt att regionala och lokala förutsättningar i än högre utsträckning avgör om fjärr- eller distansundervisning måste bedrivas framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär att det nu blir upp till regionerna, kommunerna och skolornas huvudmän att avgöra om det finns behov av distansundervisning framöver.
I Motala välkomnar bildningschefen Per-Arne Sterner beskedet.
– I grunden är det positivt att man ger den här möjligheten, men här kommer vi att göra det här med stor respekt för det rådande läget och med försiktighet, säger han.
Det nya beslutet förvånar inte Per-Arne Sterner. Han menar att beslutet är viktigt, framför allt för eleverna i årskurs tre.
– Det finns ett hårt tryck nu, framför allt med tanke på den psykiska ohälsan, säger han.
Läget bedöms tuffast för årskurs 3. Därför är de dem som kommer att prioriteras när kommunen nu ska sätta sig, i samråd med smittskydd, och avgöra hur ett återöppnande av gymnasieskolorna ska ske.
– Vi kommer att prioritera att få tillbaka treorna så mycket som möjligt. Vi ska träffas och prata ihop oss och se hur vi kan öka på närundervisningen för dem, säger Per-Arne Sterner och fortsätter:
– Målsättningen är att komma upp så nära 100 procent närundervisning för dem som situationen tillåter.
Kan ettor och tvåor också räkna med mer undervisning på plats?
– Ja, de kommer också att få närundervisning. Men i vilken omfattning får vi se, säger han.
Så ni öppnar inte skolorna helt med full närundervisning efter påsklovet?
– Nej, så kommer det inte att bli, men förhoppningsvis längre fram, säger Per-Arne Sterner.
Enligt honom ska ansvarig för gymnasieskolan träffas inom kort och diskutera ett nytt upplägg. Där kan det bli förändringar vecka för vecka och att man successivt utökar närundervisning utifrån hur det fungerar och utifrån smittoläget.