Alltför få barn i missbruksmiljöer får stöd

320 000 barn i Sverige har drabbats negativt av en förälders drickande under sin uppväxt.

"15 procent av alla barn i Sverige, 320 000, far illa av en förälders drickande" skriver skribenterna.

"15 procent av alla barn i Sverige, 320 000, far illa av en förälders drickande" skriver skribenterna.

Foto: Claudio Bresciani

Debatt2021-05-12 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endast en procent av dem fick stöd av sin kommun under 2020. Lokala beslutsfattare kan inte luta sig tillbaka och tro att utsatta barn får det stöd de har rätt till. Med makt kommer ansvar! Barns rättigheter måste ges högre politisk prioritet och mer ekonomiska resurser.

Socialtjänstlagen är tydlig med att barn ska erbjudas stöd om en anhörig har ett missbruk. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så. 15 procent av alla barn i Sverige, 320 000, far illa av en förälders drickande. I Junis rapport som nyligen släpptes uppger kommunerna att endast 3 469 barn fick stöd under förra året. Det är en enda procent! 

Beroende är en sjukdom som kan drabba vem som helst och som påverkar individen själv negativt, men som också drabbar anhöriga. När en förälder mår dåligt påverkar det föräldraförmågan och i allra högsta grad barnen. Många barn i familjer med missbruksproblem beskriver hur de försummats, levt i ständig kris och tvingats bli en ansvarstagande ”vuxen” alldeles för tidigt.

Barnorganisationen Junis har undersökt kommunernas stöd till barn i familjer med missbruksproblem sedan 2004. I nästan 20 år har vi visat på att dessa barn inte nås av samhällets insatser och det stöd som de har rätt till. Årets undersökning är ännu en bekräftelse på att samhällets upptäckts- och stödstrukturer inte når alla de barn som far illa.

Enligt kommunerna själva kan fler barn kan nås av stöd om beslutsfattare ger frågan högre politisk prioritet och mer ekonomiska resurser. Paradoxalt nog ser vi hur stödet till förebyggande ANDTS-arbete minskar på flera håll, både lokalt och nationellt. Vi vet också genom undersökningar som Junis gjort i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning att blivande lärare, förskollärare och socionomer får undermålig kunskap om barn i risk- och missbruk under sin utbildning.

Det måste finnas tillräcklig kunskap samt strukturer och rutiner som gör att vuxna kan upptäcka och agera när de ser att ett barn far illa. Politiker bär ett stort ansvar för detta. Även om mycket gott arbete görs, så är maskorna i skyddsnätet för stora när 99 procent av barnen inte nås av stödinsatser.

Med makt kommer ansvar! Fler politiker behöver bidra till att utsatta barn upptäcks tidigt och får stöd. Det är barns rättighet och vuxnas skyldighet.