Ännu en glad kväll med blå tårar

För precis ett år sedan avslutade Ida Bang and the Blue Tears säsongen hos Motala Jazz & Blues. Och klubben hade den goda smaken att innan sista tonen klingat ut den gången bjuda in bandet till en spelning ett år senare, alltså i lördags kväll.

25 november 2018 10:55

Konsert

Ida Bang and the Blue Tears

Musiker: Ida Bang, John Bernström, Leo Henriksson, Patrik Engström, Leo Sund.

Skepparpinan, Folkets hus, Motala 24/11.

Betyg: ****

Och succén upprepades, välförtjänt.

Det är ett synnerligen spelsuget och virtuost band hon har bakom sig, Ida, som vid sidan av heltidsstudier på Musikhögskolan i Stockholm är ute på turné och dessutom spelar in ett nytt album.

Från denna kommande skiva bjöd man på ett par låtar, bland annat smakprov i form av en singel, ”Everlasting friend”, ett vackert melodiskt och jämförelsevis lågmält nummer som gav mersmak. ”Forgive me” och ”Shelter me” var också två nya låtar, liksom ”Good to me” med läckert ringande gitarrspel av Leo Henriksson. Titelspåret från förra årets skiva ”Possibilities” visade på Ida Bangs röstresurser.

Idas stora förebild Bonnie Raitt fick bidra med en mindre känd låt ur sin repertoar, ”Gambling man”. Konserten inleddes dessutom med en Bonnie Raitt-aktig attack i ”Need your help”

Precis som förra året kändes det skönt att bandet har en förmåga att variera sig. Mycket funk och en del svårbestämt melodiskt, spännande material. Det är häftigt, imponerande och roligt när bandets två oerhörda gitarrister Leo Henriksson och John Bernström driver varandra till vanvett i bluesnummer av Freddie King, för att unisont backa och lugna ner sig innan förstärkarna fattar eld. Men variationen visar på storheten.

I fem och ett halvt år har det här Stockholmsbandet spelat ihop. Samspelet är suveränt, liksom spelglädjen. Säkert kommer Ida Bang och hennes blå tårar att stå på Skepparpinans scen nästa höst, eller kanske på Sjöbris, om klubben återtar den scenen efter ombyggnaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!