Elever lär sig mer om matens ursprung

Hur mycket äter en höna? Vad betyder ekologiskt? Det och många andra frågor fick elever ut Sankt Persskolans matråd svar på vid ett studiebesök på Alvastra kungsgård.

Muffins och saft. Fika för matrådets Noah Lindell.

Muffins och saft. Fika för matrådets Noah Lindell.

Foto: Anders Rörby

Alvastra/Vadstena2015-05-24 13:20

Sju elever ur matrådet togs under fredagsförmiddagen emot av Thomas och Åsa Orrenius som tillsammans driver lantbruket.

Efter att ha tagit av sig skorna och fått blå plasttossor på fötterna får de kliva in i rummet där äggen sorteras. Thomas berättar att hönsen under den varma årstiden kan vara utomhus och beta.

– Men idag gillar de inte att vara ute. Det är för blåsigt och kallt.

Hönorna väcks redan klockan två på natten och serveras frukost klockan tre, berättar Thomas.

– Vet ni vad en höna äter? frågar han.

– Mask, svarar de flesta.

Eleverna får veta att hönorna letar upp maskar när de är ute, men att de också serveras vetekorn, koncentrat med protein, vitaminer och mineraler. De får även kalk för att det ska bli bra skal på äggen.

Åsa startar äggsorteringsmaskinen och berättar att ägg som är för stora, har fel form eller är trasiga sorteras bort och genast får hon hjälp av entusiastiska elever som pekar och ropar.

– Där, där, där.

– Det här är en av åtta leverantörer som vi har avtal med i Vadstena kommun, säger Anna Lundstedt, kostchef, som också är med på studiebesöket.

I avtalen med leverantörerna ingår att de ska ta emot studiebesök och berätta om sin verksamhet. Det här är andra gången ett matråd från Vadstena kommun är där på studiebesök. Thomas och Åsa Orrenius har tidigare varit på skolor och berättat om sin livsmedelsproduktion.

– Det är jätteviktigt att barnen får möjlighet att veta mer om råvarornas ursprung, säger Anna Lundstedt.

Vadstena kommun har avtal med åtta lokala livsmedelsproducenter när det gäller potatis, grönsaker, bär, viltkött, nötkött och fläsk.

Eleverna får sedan gissa antalet ägg på en samling lastpallar.

– Vi får ut 17 000 ägg av våra 18 000 hönor. De värper nästa ett ägg om dagen, säger Thomas.

För att få ett kilo ägg behövs det två kilo mat till hönsen.

Efter genomgången om ägg och höns blir det fika. Saft och muffins.

Inne i personalrummet fortsätter genomgången och Thomas och Åsa berättar om sin produktion av nötkött och hur de arbetar på gården.

– Vad menas med ekologiskt? frågar Thomas.

– Att det inte är besprutat, svara Ellen Linde snabbt.

Thomas fortsätter att reda ut vad som mer ingår i begreppet ekologiskt.

Matrådet

Alla skolor i Vadstena har ett matråd.

På Sankt Persskolan är matrådet väldigt aktivt.

I rådet ingår tre representanter från varje årskurs (1-3).

Matrådsrepresentanter har sitt uppdrag under ett läsår.

De har möten 2-3 gånger per termin.

Eleverna tar med sig frågor från sina klasser.

De har olika matrelaterade teman vid träffarna. Ekologiskt kan vara ett tema.

Karin Åkeson är ansvarig för matrådet på Sankt Persskolan och hon informerar om vad och varför man ska äta och besvarar elevernas frågor.

En gång per läsår har de arbetslunch. Då äter hela matrådet i centralköket Culinars matsal.

Rådet kan göra studiebesök som det på Alvastra kungsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om