Kalmars medicin mot skenande sjukkostnader

Sjukskrivningskostnaderna i Sverige har ökat med 70 procent sedan 2010. Landstinget i Kalmar län vill bli försökslän i ett projekt för att sänka kostnaderna.

Foto: Ulrik Alvarsson

Almedalen2016-07-07 13:53

Regeringen har satt ett mål att antalet sjukdagar ska sänkas fram till 2020. Landstingsledningen i Kalmar lanserar en radikal modell för att komma dit – att landstinget tar över ansvaret för sjukpenningen från Försäkringskassan.

– Vi tror att det kan snabba upp processerna, och för patienten innebär det att man inte bollas mellan olika myndigheter, sade landstingsrådet Anders Henriksson (S) vid en presentation.

För landstinget kan det finnas en ekonomisk vinst. Ett snabbare återvändande till arbetet betyder lägre kostnader för vården.

Där finns också en risk, som länet självt pekar på: Finns det en risk att de medicinska prioriteringarna kan påverkas?

Med vid presentationen fanns Anna Wahlstam som var långtidssjukskriven under en period. Nu är hon tillbaka på arbetet. Hon har funderat över modellen.

– Jag tror att den vanlige läkaren kan fatta beslut om sjukskrivning. I dag anlitar Försäkringskassan en opartisk läkare som gör en bedömning utan att träffa patienten. Med den här modellen blir det mer personligt.

Baksidan kan vara mer administration för läkarna. Hon konstaterar också att Försäkringskassan sitter på en viktig kompetens som inte får gå förlorad.

– Försäkringskassan fungerar ofta som en medlare mellan vården och arbetsgivaren, och är viktig när man ska diskutera anpassningar för att kunna komma tillbaka till jobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om