Sverige har gått från nationellt försvar till att möta en mer komplex värld. Det här betytt en förändring för exempelvis utvecklandet av JAS 39 Gripen. Det var en sak som konstaterades under seminariet Stridsflyget som nationellt intresse som arrangerades av Aerospace Almedalen under tisdagen.
På plats var bland annat den östgötske försvarspolitikern Mattias Ottosson (S). Han och den moderate riksdagsmannen Hans Wallmark var i stort sett rörande överens om att Sverige behöver värna sin stridsflygsindustri och den dessutom är viktig för Sverige som exportland.
– Det finns en befogad diskussion om export av vapen. Men jag tror att det är viktigt för Sverige att vi kan exportera våra produkter. Bland annat för att skapa en vinst som sänker kostnaderna för det svenska samhället när försvaret köper produkter. Sen är det viktigt att vara noggrann med vem som är mottagare. Alla är överens om att export till Finland inte skulle vara något problem. En del andra länder kräver noggranna överväganden, säger han.
Att Sverige inte har en bra försvarsförmåga är många överens om just nu. Och Mattias Ottosson tycker att det finns anledning att se över om mer pengar ska skjutas till försvaret.
– Sen är allt en förhandlingsfråga. Men vi ser en aggressiv ryss i dag som påverkar vår närmiljö. Vi har öppnat regementet på Gotland igen. Jag tycker att det skulle vara försvarbart att starta upp flygflottiljen i Norrköping igen. Det geografiska läget är utmärkt för det, säger han.
Mattias Ottosson tycker att många glömmer att en arbetsgivare som utvecklar stridsflygplan är bra för det civila samhället och regionerna de finns inom. Han tycker att man borde ha det med i vågskålen när samhället funderar över nyttan.
– Att JAS utvecklas i Linköping har stor betydelse för vår region. Sen är det viktigt att företagen också är på tå tillsammans med kommunerna med att se till att kompetensen finns i regionen. Det är bra när företag engagerar sig i utbildningar, säger han.
En regerings budget handlar mycket om prioriteringar. Mattias Ottosson är övertygad om att det blir en blocköverskridande överenskommelse om försvaret även i framtiden.
– Det krävs långsiktighet och säkerhetsläget är allvarligt. Dessutom är det viktigt för industrin att det finns just den här långsiktigheten. Jag tror att vi kan hitta en samsyn och att vi alla tycker att försvaret får tillräckligt med resurser. Men det kommer att ta lite tid, tror han.