– Vi har sett en markant ökning av elever som söker sig hit, säger Sofia Svensson, ansvarig för väktarutbildningen i Linköping och Norrköping. Det ökade intresset att utbilda sig till väktare menar hon beror på branschens stora behov för utökat skydd vid asylboenden, företag och hemlarm i villor.
Calle Weiss är en av de som snabbt fick jobb när han sökte till väktare i Linköping.
– För mig var det ett enkelt val. Jag har alltid velat jobba inom säkerhet.
Calle läste färdigt i december och fick jobb månaden därefter. Han har tidigare gått en grundläggande militärutbildning inom försvarsmakten och även jobbat inom kriminalvården.
– Min bakgrund har lett till att jag vill bidra till samhället och jag trivs bra med det. Vi jobbar mycket med att förebygga eventuella brott men även inge trygghet när vi träffar folk, säger han.
MoA Lärcentrum i Linköping var först ute med väktarutbildningen år 2013. De samarbetar med BYA, Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd, för att öka antalet väktare inom branschen. Efterfrågan är stor och arbetsmöjligheterna ser lovande ut.
– Hos oss har ungefär 160 elever gått färdigt utbildningen sedan den startade. Cirka 90 procent av dem har fått jobb, säger Sofia Svensson.
För att möta den ökade efterfrågan har MoA Lärcentrum därför startat en distansutbildning.
– För tillfället har vi 76 pågående väktare och vi ska tillsätta ytterligare tolv platser bara för distansutbildning.
Cecilia Ferrari, från Norrköping, utbildar sig till väktare. Hon är på sin tredje termin och blir färdig till juni.
– Jag tycker om att jobba med människor. Och som det ser ut just nu så behövs det fler väktare och ordningsvakter i samhället, säger hon.
Men utbildningen är ingen dans på rosor.
– Den är intensiv. Vi läser mycket inom sociologi, bevakningslagar och förfarande och kommunikation. Sedan går vi 160 timmars praktik i ett säkerhetsbolag.
Och det är oftast via den vägen som många nyexaminerade väktare får anställning.
– Just nu är jag intresserad av värdetransport. Det verkar vara ett spännande yrke.