90-talisterna intar shoppingåldern

90-talisterna är den första generationen uppvuxen med internet. Men även om världen "finns i deras vardagsrum" – så tänker inte alla att www=vägvisaren.

Foto:

90-TALISTER2015-01-09 10:04

Det är knappast den första – och med all säkerhet – inte heller sista gången det skrivs ett reportage om 90-talisterna, denna "cybergeneration" som vuxit upp med internet, och därmed har hela världen på en armlängds avstånd. Som för alla tidigare diton förfasas generationerna innan över de nya sätten att leva, de nya livsmålen och de nya uttryckssätten. Säkert är det liite värre den här gången.
Ja, det brukar ju låta så.

90-talisterna har nu så smått börjat komma in i den livsfas då de konsumerar som allra mest – de flyttar hemifrån, de får sitt första jobb, de börjar bilda familj. Det ska bygga hus, ta sitt första bolån och billån och allt vad "vuxenlivet" innebär.
90-talisterna är, precis som 40-talisterna, och 60-talisterna, en större generation än den genomsnittliga. Därför kommer deras köpbeteende spela en större roll för företagen. Rakt uttryckt: deras konsumtion kommer att bidra till stark tillväxt för de företag som kan målgruppens köpbeteende.

För det här är, enligt undersökningar, en speciell generation. Det som pekas ut som mest igenkännande är att de är väldigt noggranna med sina inköp. Eftersom de har hela världen i sitt vardagsrum, i sin dator, mobil eller ipad, kan de med enkla medel hitta olika produkter, läsa om den, jämföra pris, ofta hitta det billigaste och slutligen slå till. "Om de svenska företagen inte ger det bästa erbjudandet i rätt tid kommer 90-talisterna att handla utomlands" slår en undersökning gjord av Bisnode fast. Där har man nämligen kartlagt hur den första digitala generationen skiljer sig från tidigare generationer.
– Det är en väldigt påläst grupp, som oftast vet mer än säljaren som står i butiken,  säger Per Selin, senior analytiker på Bisnode.

Henric Davidsson.

Henric Davidsson tillhör generationen. Född 1991 är han just nu 23 år. Han läser maskinteknik vid Linköpings universitet, en framtida ingenjörsexamen väntar om ett par år. Han stämmer väl in i undersökningens resultat.
– Jag som konsument gör en grundlig marknadsundersökning när jag gör ett inköp. Om jag ska handla tittar jag mest på ebay. Jag handlar en del grejer från Kina på det sättet, framför allt elektronik. Man kan säga att varje gång jag gör ett större inköp, över ett par hundra kronor, gör jag det på internet. Förutom kläder, säger han.
Det vill han nämligen prova, på riktigt, i en butik.
– Det har jag svårt att klicka hem. Jag är ganska lång också, så det är svårt att hitta kläder som passar.

Fast helt enkelt är det inte. För samtidigt som Henric, och säkert en hel del i hans generation, gärna letar upp det billigaste priset på nätet, vill han ändå gärna se produkten och känna på den innan han slår till.
– Det finns ett värde i att faktiskt gå in en butik och titta på prylen. Tidigare handlade jag allt på nätet direkt, nu börjar man komma tillbaka att man vill känna på prylen.
– Men handla på nätet, fortsätter han.
Där har butikerna minst sagt en utmaning.
Vad tycker du att butikerna ska göra – om kunder, hårddraget, tittar på prylen där och handlar på nätet?
– Ja du, det är ju paradoxen... Jag vet inte hur man ska lösa det. Tillverkaren kanske ska ha ett showroom?
– Samtidigt börjar butiker inse att de tar ut ett för högt pris. Konkurrensen är hård, säger David.

90-talisterna sägs även vara de som lär de äldre generationerna att handla över internet.
– De unga är ofta trendsättare och vi har redan sett hur 90-talisternas beteende sprider sig till de äldre generationerna, säger Per Selin på Bisnode.
Henric Davidsson instämmer:
– Jag har nog påverkat både mamma och pappa i det avseendet. De har fått upp ögonen på att handla på internet. De var kritiska till det först, att lämna ut uppgifter och så där. Som de flesta. Men jag och mina bröder har påverkat dem! Fast de använder inte facebook, men det är nog mer ett ställningstagande.

Nicole och Martin.

Vi lämnar David (vars intervju faktiskt skedde över just...internet) och möter i stället paret Nicole Holstenson och Martin Hanell på ett café mitt i stan. Båda är 23 år och bor i Norrköping. I ett inledande skede av intervjun verkar de stämma hyfsat bra in på resultaten i undersökningen: de shoppar mycket på internet, en hel del från utlandet "ebay är den bästa uppfinningen", de läser och skriver recensioner och det är Martin som "styr upp" när någon av föräldrarna ska handla saker "du kan väl kolla på internet, du som kan". Men allt eftersom intervjun fortskrider kommer det dels upp en hel del funderingar, som inte placerar dem i den gröna checkboxen i undersökningen, dels en del andra saker som inte tas med i undersökningen.
– Jag vet inte, men jag tror att vår generation antingen kommer att leva sitt liv på internet och i mobiltelefoner, eller så gör man det inte över huvudtaget, säger Nicole.
– Hur menar du då? undrar Martin först.
Efter lite diskussion landar de i en hyfsat samsynt åsikt.
– Flera av våra kompisar sitter med sina mobiler hela tiden.

När de fikar med andra till exempel. De pratar inte med de som de sitter med. De sitter och kollar i mobilen, säger Nicole och menar att hon och Martin inte är sådana.
– Många blir nog mobilberoende. Samma sak shoppingberoende. Det är så lätt att handla på internet. Man sitter där när hemma och klickar hem saker. En kompis visar sina saker varje gång hon handlat "titta på den här, och den här" på facebook och så. Sedan ligger kläderna, eller vad det nu är, där nästan ouppackade. Mycket handlar om bekräftelse, "jag har köpt den senaste tröjan" och så vidare, säger Nicole.
– Samtidigt finns det de som tycker att det blir för mycket. Internet finns där hela tiden. De har valt att dra sig undan, säger Nicole.

Martin och Nicole menar att eftersom de vuxit upp med internet, vilket kanske än mer kommer att gälla 00-isterna, som verkligen haft tillgång till diverse läsplattor från första stund, kanske det egentligen är enklare för dem att säga "nej tack" till nätet, än för generationen innan, som fick internet introducerat i ett senare skede i livet, vilket fått större "wow-effekt" hos dem.
– Vi kanske helt enkelt får enklare att säga nej, säger Martin.
Om de skulle ge sina barn en mobiltelefon för 7 000 kronor?
– Aldrig. Vad ska de ha den till? säger de.

 Carolina Bertlin.

I en butik jobbar Carolina Bertlin. Hon 23 år och delar upp sitt shoppande mellan "verkliga" butiker och internet.
– Jag brukar nog oftast handla i butiker. Framför allt när det gäller kläder. Men när det gäller saker som kosmetik och parfymer, brukar jag först kolla produkterna i butikerna, och sedan köpa på internet där det är billigare, säger hon.

För precis som Henric Davidsson vill hon gärna se produkterna innan hon klickar hem dem på nätet. Det som avgör köpställe är dock inte bara priset.
– Nu vid jul blir det mest nätshopping. Det är lättillgängligt, man kan sitta hemma på kvällarna när man kommer hem och surfa runt om man inte hunnit gå på stan. Det är så enkelt, ett klick så ligger det på lådan, säger hon.
Så även om butikerna skulle sänka priserna, är det inte säkert att du skulle handla mer där?
– Nja, jag vet inte. Det är en svår fråga. Men vissa saker vill jag handla i butiker, som kläder. Jag vill kunna prova. Och så är jag så dålig på att skicka tillbaka om kläderna inte passar...Det är så krångligt att skriva ut alla blanketter.
Carolina berättar även att hon ibland handlar mat via internet.
– Det har hänt ett par gånger. Det är väldigt smidigt att man kan gå in på hemsidan och klicka i det man vill ha. De packar påsarna och kommer hem med till dörren.  Vi har många trappor också, så det är smidigt!

Monaf och Wasim.

Några som inte har speciellt mycket erfarenhet av internetshopping är Monaf Alsaleh, Sara Al-Kourdi och Wasim Aljbawi. Det är nu ett knappt år sedan de kom till Sverige från Syrien. De läser SFI och hoppas att det inte ska dröja allt för lång tid innan de är inne på den svenska arbetsmarknaden. Trerummaren de delar med några andra i Norrköping är tjusigt inredd – med saker handlade nästan uteslutande via ebay.
– It's an ebay-apartment, säger Wasim och alla skrattar.
Men det var först när de kom till Sverige, med undantag för Wasim som bott i Dubai ett tag, som de började internetshoppa, visar det sig.
– Det går inte att handla på internet i Syrien. Det finns inga adresser, så det finns ingenstans butikerna kan skicka varorna till, förklarar Sarah.
De berättar att det aldrig funnits någon postgång i Syrien likt den vi har i Sverige, det finns inga postnummer eller adresser. Om någon möjligtvis skulle få något skickat till sig, skulle det på kuvertet stå något i form med: tredje huset på höger sida efter den stora byggnaden, tredje våningen. Och så ett namn.
Privata budfirmor existerar, men då får man uppge adressen till deras utlämningsställen och då finns alltid risken att varorna stjäls.
– Och i Syrien är det inte som här, att man kan gå till domstol och stämma någon om saker kommer bort, säger Wasim.

Men här i Sverige handlar de via internet och har anmält alla sina räkningar till att få dem elektroniskt.
– Varför hugga ner en massa träd i onödan? menar Wasim.
På internet har de handlat en cykel, en minijulgran, tv och andra saker de har i lägenheten. Soffan handlade de via internet, men de var först och tittade på den i den verkliga butiken.
– De hade ett internet-erbjudande med fri hemkörning om man köpte via internet. Så det gjorde vi, förklarar Monaf.
De kan tänka sig att fortsätta shoppa på internet. Men att de gärna även går i riktiga butiker där de kan se sakerna först.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!