Annonssamarbete med Välkommen hit - SörmlandFånga sommaren i Nyköping

Fånga sommaren i Nyköping

Upplev Nyköping! Med spännande utflyktsmål, natursköna vandringsleder och rika historia, bjuder Nyköping in till en oförglömlig upplevelse. Här är några tips på allt fantastiskt du kan njuta av i sommar!

Nära skärgården i Stendörrens naturreservat
Det är inte långt till skärgården och Stendörrens naturreservat från Nyköping. Längs Utflyktsvägen, väg 219, tar du dig ut till en av Sörmlandskustens mest populära platser. Du kan också ta dig dit med egen båt sjövägen. Reservatet är stort och erbjuder många spännande äventyr vid havet. Gå över hängbroarna till de närbelägna öarna och ta ett dopp. Vila på klipporna eller ta dig upp i utsiktstornet och spana ut över havets vidder – kanske ser du hela vägen till skärgårdens sista utpost Hävringe?

Prova fiskelyckan, lär dig mer om havet i naturum, håva efter småkryp eller upptäck platsens kulturhistoria som är starkt närvarande. Glid fram i kajaken eller ta din båt till Granholmen eller någon annan av ytterskärgårdens vilda öar. Leden Stendörren runt tar dig på en längre tur genom reservatet. Njut av friheten och havsluften på ditt favoritställe. 

Så upplever du Nyköping - Tipsen du inte vill missa! 

undefined
Naturreservatet Stendörren är en av Sörmlands mest populära platser.

Inte långt från Stendörren ligger Horsviks naturreservat, en kulturminnesskatt vid havet. Området är rikt på växt- och djurarter som hör hemma i äldre kulturlandskap. Här kan du känna lugnet i naturen och bara njuta. Vill du stanna över natten finns ett av de gamla husen, Hagstugan att hyra.

Det finns flera sätt att upptäcka skärgården och ett av de bästa kan vara att glida fram i en kajak mellan kobbarna. Vid Hälgö kajak kan du hyra kajak för en kortare eller längre tur. Uthyrningen har öppet hela sommaren.

Läs mer om Nyköping här! 

Den vackra Utflyktsvägen
Passa på att ta kustvägen genom den grönskande naturen. Väg 219, Utflyktsvägen, är utsedd till Sveriges tredje vackraste väg sträckan mellan Trosa och Nyköping. 

Åk på slottstur 
Sörmland är känt för sina många slott och herrgårdar. Runt Nyköping finns flera att besöka i sommar, var och ett med sin speciella historia och kulturskatt.

undefined
Nyköpingshus är medeltidsborgen som byggdes om till ett pampigt renässansslott.

Slottet vid Nyköpingsån
Nyköpingshus kallas av många för Nyköpings landmärke och har i århundraden varit en central plats för Nyköpingsborna. Det som från början var en medeltida borg byggdes till ett pampigt renässansslott av Karl IX och har huserat kungar i alla tider. Nyköpingshus är kanske mest känt för Nyköpings gästabud 1317, en maktkamp mellan tre kungasöner som fortfarande är omtalad. I juli varje år spelas Nyköpings gästabud upp igen på borggården i en spännande föreställning av Teater Sörmland. Ett populärt skådespel som är väl värt ett besök!

I Kungstornet kan du besöka museet och lära dig om svunna tider, kungar och livet i Nyköping. Det finns också möjlighet att gå på guidade turer i utställningarna.

Klicka här för mer info om sommaren i Nyköping!

undefined
Upplev historiens vingslag på Nynäs slott.

Historia och natur i Nynäs  
Det anrika Nynäs slott har varit hem för flera familjer genom tiderna, som Grip, Gyllenstierna och Bondeätten för att nämna några. Vid Nynäs slott finns något för hela familjen, stora som små. Följ med på en guidad eller dramatiserad slottsvisning, promenera i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Upptäck skogens liv i Naturportalen och lär dig om vilda djur. Vid museigården Långmaren kan du gå i gårdens sista arrendator Ivar Karlssons fotspår i den kulturhistoriska gårdsmiljön. Vill du stanna lite längre kan du bo över på vandrarhemmet vid Rundbosjön.

Slottet ligger i Nynäs naturreservat, som sträcker sig över både hav, land och sjö. Här finns avskildheten, det finstämda och möjligheterna till naturnära upplevelser. Upptäck den kulturhistoriska skatt som finns här.

undefined
Njut av lugnet under en paddeltur.

Vill du veta mer om vilka härliga sommaraktiviteter som erbjuds i Nyköping? Klicka här!

Vandra på Sörmlandsleden
Den 100 mil långa Sörmlandsleden slingrar sig genom Sörmlands landskap. I och runt Nyköping erbjuder leden många olika sträckor och rundslingor, för korta eller längre turer. Längs flera av lederna finns möjlighet att tälta, grilla och bada. 

Ledens etapper och rundslingor har olika svårighetsgrader, allt från mer krävande vandring till lättsam promenad. Det finns vindskydd att sova i och anlagda rastplatser för matpaus och vila på flera ställen.

undefined
Populära Sörmlandsleden erbjuder ett flertal inbjudande sträckor.

En tur på landsbygden
Hitta nya pärlor och återvänd till dina favoriter! Utforska charmiga gårdsbutiker, loppisar och lokalt hantverk. Slå dig ner på ett mysigt café, ta en båttur eller upptäck någon av de många naturreservaten. Väg 223 slingrar sig genom böljande landskap och betesmarker. Längs vägen hittar du hantverk, boenden, fikaställen och mycket mer. Du kan också se runstenar och fornlämningar. Ta en avstickare och se Södermanlands största forntida gravhög, Uppsa kulle. Ett tips är att gå upp på kullen och se ut över landskapet. 

undefined
I Nyköping finns ett flertal härliga badplatser.

Nävekvarn – pärlan vid Bråviken
Till Nävekvarn kan du segla med din båt och stanna kvar. En sommaridyll med kulturhistoria, natur och båtliv. Här finns goda möjligheter till vandring och cykling i omgivningarna. Nävekvars Folkets Park är en av de äldsta och bäst bevarade folkparkerna i landet och erbjuder ett brett utbud av evenemang.

Tycker du om kulturhistoria är Koppartorp värt ett besök. Här finns en gammal gruva med tillhörande hus. Under sommaren finns här ett våffelcafé med musikkvällar och kulturvandring på utvalda datum. Missa inte ett besök i Sörmlands enda träkyrka från 1700-talet som ligger precis intill. Vandra upp till Simonbergets topp och se ut över landskapet, eller ta en tur i naturreservatet.

Kiladalen - natursköna vyer
Kiladalen bjuder på natur, hantverk och massor av aktiviteter för barnfamiljen. Här finns flera gårdsbutiker, loppisar, golfbana och en äventyrsgård där du kan locka fram barnasinnet. Cykla en rundslinga runt dalen, vandra eller förläng din vistelse på ett mysigt bed and breakfast eller i en skogsby. Historiska Kiladalen har flera medeltida kyrkor och fornlämningar från brons-och järnåldern att upptäcka.

undefined
Nyköpings hamn är en kulturoas väl värd ett besök.

En dag i centrala Nyköping
För en heldag i stan finns mycket att hitta på. Gå å-promenaden genom en historisk stadskärna och pausa på något av fiken eller restaurangerna. På vägen passerar du det gamla bryggeriområdet, i dag en kulturoas med hantverk, gallerier och konst. Nyköpings ölkultur lever kvar på andra platser i stan, med flera mikrobryggerier att besöka. 

På väg närmare hamnen hittar du Nyköpingshus och Tovastugan, en kulturskatt som erbjuder servering och ett sommarprogram med konserter och evenemang. I hamnen kan du njuta av mat, dryck och glass under sommaren. Ta en runda minigolf på äventyrsgolfen, promenera längs havet eller gå ut på den 1,5 kilometer långa piren i inloppet.

undefined
Teater Sörmland

Några fler tips i sommar
Kom och upplev Nyköping! Kombinera ditt besök med något av våra många evenemang. Under sommaren arrangeras stadsfester, teater och andra sport- och kulturevenemang i stan. Några tips är Nyköpings gästabud, veteranbilsträffarna i hamnen, stadsfesten Park till Park och ett stort utbud av musikevenemang. 

Läs mer om Nyköping här!

Bästa tipsen: Så förgyller du din sommar

Bästa tipsen: Så förgyller du din sommar

Annonssamarbete med Välkommen hit - Sörmland

Med museum, gofika, shopping och sprudlande evenemang erbjuder en sommar i Sörmland något för alla.

GUIDE: Planera sommaren för hela familjen

GUIDE: Planera sommaren för hela familjen

Annonssamarbete med Välkommen hit - Sörmland

Här listar vi musiken, golfen, shoppingen och familjeutflykten som passar perfekt för härliga sommardagar.

LISTA: Utflyktsmålen du inte vill missa i sommar

LISTA: Utflyktsmålen du inte vill missa i sommar

Annonssamarbete med Välkommen hit - Sörmland

Historiska sevärdheter, natursköna områden och en dag ute på vattnet - I Sörmland kan du uppleva det bästa sommaren har att erbjuda.