Annonssamarbete med Handelsbanken

"Vi återställer kanalens ursprungsutseende"

Att landmärket Göta kanal genomgår sin största upprustning på 200 år har nog inte undgått någon. ”Det ska se ut som när det byggdes”, förklarar Lars Preuschhof på SM Entreprenad som utför arbetet på vissa sträckor av kanalen.

I vinter har sträckan vid Söderköping fått sig ett lyft, berättar SM Entreprenads ägare, Lars och Erik.

I vinter har sträckan vid Söderköping fått sig ett lyft, berättar SM Entreprenads ägare, Lars och Erik.

Foto: Öst Media

Native2022-05-31 12:39
Detta är ett annonssamarbete.

Det har gått närmare 200 år sedan Göta kanal stod helt klar. För att kanalen ska fortsätta vara det blå bandet som går tvärsigenom landet, så pågår sedan 2016 ett omfattande arbete med att rusta upp den. Bakgrunden till upprustningen är naturens vilja att återta kanalen. Slänterna åker igen och det segelfria djupet blir varken tillräckligt djupt eller brett.

undefined
När vattnet återvänder till kanalen är det inte mycket som skvallrar om de omfattande arbeten som utförts för att hålla kanalen vid liv.

Ett av företagen som anlitats av det statligt ägda  AB Göta Kanalbolag för att utföra upprustningsarbetet är SM Entreprenad, med säte i Söderköping. Efter den gångna vintern har sträckan i Söderköping fått sig ett lyft.

– Det vi gör är att vi återställer kanalens ursprungsutseende. Det ska se ut som när det byggdes. För att det sedan ska hålla i ytterligare flera hundra år så förstärker vi på flera ställen. Det behöver vi göra för att inte vågornas rörelse ska göra så att marken runt omkring eroderar in, förklarar Lars Preuschhof, en av två ägare till SM Entreprenad. 

Han berättar vidare:

– Sen är det alltid ett underhåll på en kanal. På den här sträckan kommer vallarna att fortsätta sjunka, så där behöver man successivt fylla på med material. 

undefined
I vinter har sträckan vid Söderköping fått sig ett lyft, berättar SM Entreprenads ägare, Lars och Erik.

När vattnet nu återvänt till kanalen är det inte mycket som skvallrar om de omfattande arbeten som utförts för att hålla kanalen vid liv. Bakom varje sträcka som rustas upp står noga övervägda beslut om vilken metod som blir mest hållbar och ekonomisk. 

– Vi hittar lösningar i samråd med kanalbolaget. Det krävs mycket specialutrustning för att kunna genomföra dessa jobb, säger Lars.

undefined
Bakom varje sträcka som rustas upp står noga övervägda beslut om vilken metod som blir mest hållbar och ekonomisk.

Erik Nylin, också han ägare till SM Entreprenad, förklarar att deras vardag sätter krav på snabba beslut som många gånger rör ekonomi. Därför är relationen till banken mycket viktig för dem. 

– Jag tror att många var oroliga när Handelsbanken lämnade Söderköping för något år sedan. Vi var aldrig oroliga och det har inte blivit någon förändring överhuvudtaget. Om de har sitt fysiska kontor i Norrköping eller Söderköping spelar ingen roll. Huvudsaken för oss är att vi har en person som vi kan vända oss till, någon som känner oss och som vet hur marknaden ser ut för oss, och det har vi, säger han. 

 Lars Preuschhof fyller i:

– Jag har dessutom bytt bank till Handelsbanken privat, eftersom jag tycker att det funkar så bra.

undefined
När Göta kanal grävdes på 1820-talet grävde man igenom kyrkoruinen och kyrkogården till Sankt Ilians kyrka. På bilden syns spår från den.

Handelsbanken har Sveriges största kontorsnät och täcker hela Östergötland med fem kontor. Här arbetar många kvalificerade företagsrådgivare med specialistkompetens inom bland annat skog och lantbruk, tjänstepension, betalningslösningar och betalningsflöden, kapitalförvaltning med mera. För Handelsbanken är det viktigt att beslutskraften ligger nära deras kunder.

– Vi vill följa våra kunder genom hela deras resa. Vi kan den lokala marknaden och vi känner våra kunder och det gör att vi ser och förstår deras behov, samtidigt så har vi en enorm kraft med många experter som vi kan avropa när det behövs, förklarar Håkan Birgersson, företagsrådgivare på Handelsbanken i Motala/Vadstena.

undefined

Inför den nu aktiva kanalsäsongen behövde allt upprustningsarbetet vara helt färdigt. Och att hålla tidsplanen var aldrig något problem, förklarar Erik och Lars. 

– Vi blev klara i början av april, så vi blev gott och väl klara i tid. Med detta arbete utfört så är det mesta med kanalen kring våra hemtrakter färdigt. Nu får vi se om det blir något mer arbete med kanalen för oss. Förutom den löpande skötsel vi har utmed kanalen har vi gjort upprustningsarbeten vid bland annat Mem, Borensberg och i Västergötland, säger Lars Preuschhof.

Ett av företagen som anlitats av det statligt ägda Göta Kanalbolag för att utföra upprustningsarbetet är SM Entreprenad, med säte i Söderköping.
Ett av företagen som anlitats av det statligt ägda Göta Kanalbolag för att utföra upprustningsarbetet är SM Entreprenad, med säte i Söderköping.
Handelsbanken

Varmt välkommen till Handelsbanken i Motala/Vadstena. Vi har lång erfarenhet av bankaffärer och kan hjälpa dig med allt som rör din ekonomi. Dessutom är vi specialister på den lokala marknaden här i Östergötland. 
Kontakta oss.

 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på MVT.