I vattnet väger människan en dryg tiondel av sin kroppsvikt. Det innebär att lederna belastas betydligt mindre i vatten. Eftersom motståndet är detsamma i alla riktningar kan vattengymnastik betraktas som en relativt skonsam träningsform, det hydrostatiska trycket som kroppen utsätts för i vatten har också en dokumenterat välgörande effekt på blodcirkulationen.
En kanadensisk forskningsstudie visar att träning i vatten ger samma resultat som jämförbar träning på land. Studien genomfördes på så sätt att testdeltagarnas syreförbrukning mättes vid två tillfällen, en gång medan de cyklade på en motionscykel på land, andra gången när de cyklade på en motionscykel placerad under vattnet. Vid båda tillfällena ökades trampmotståndet för varje minut och deltagarna cyklade så länge de orkade. Vid likvärdigt kraftuttag var deltagarnas maximala syreförbrukning densamma. Däremot var deltagarnas puls i genomsnitt lägre i vattnet. Det sistnämnda tror forskarna beror på det hydrostatiska tryck som kroppen utsätts för i vatten. Trycket ökar blodgenomströmningen, vilket i sin tur förbättrar kroppens syreupptagningsförmåga. Därmed behöver inte hjärtat slå lika frekvent.
Hos företaget Folkpool i Norrköping märker man av en ökad efterfrågan på träningsredskap för poolbruk.
– Det är onekligen så att fler och fler använder poolen till mer än bara hopp och lek. Vi säljer mycket viktskor och så kallade motståndshandskar nu, säger Robin Nordén.
Källa: Canadian Journal of Cardiology (2012; 28, S242)