Elias Hallén (MP) är född och uppväxt i Motala. Där är han numera gruppledare för Miljöpartiet, deltidspolitiker och sitter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Dessutom arbetar han även inom Svenska Kyrkan.
– När jag bestämde mig för att engagera mig i politiken valde jag Miljöpartiet för att jag kände att vi måste göra något åt klimatkrisen. Sedan har partiet även en human människosyn och bra välfärdspolitik. Vi har även tre solidariteter som jag sympatiserar med: djur och natur, kommande generationer och världens alla människor.
Att vi befinner oss i en klimatkris är en global fråga, men det betyder inte att ens handlingar på lokal nivå inte har någon betydelse, menar Elias.
– Vissa kan ifrågasätta vad en medelstor svensk kommun kan göra åt klimatkrisen och på det brukar jag svara att man måste göra det man kan. Vi kanske inte kan rädda världen i Motala, men vi ska göra det vi kan.
Som grund vill Elias att kommunen ska ha en direkt handlingsplan med konkreta delmål och större mål för hur de som kommun kan bli klimatneutrala senast år 2030.
– Som det ser ut nu har vi lite diffusa klimatmål i kommunen, men det finns inga konkreta steg för hur vi gör för att nå ett positivt resultat. Först och främst vill vi att kommunen gör en sådan plan.
För att konkretisera ger Elias ett antal förslag på vad som kan göras för att nå målet:
- Elektrifiering av bilar.
– Vi ser att allt fler kör elbil och därför blir även efterfrågan på publika laddningsstolpar högre.
- Solpaneler.
– Vi vill att i princip alla nybyggnationer ska ha solpaneler, och man ska från detaljsteget i byggprocessen planera för att panelerna ska uppnå så bra effekt som möjligt.
- Miljövänlig infrastruktur.
– Detta är något vi verkligen vill satsa på. Vi vill utöka cykelnätverket och bygga noder för säkra cykelparkeringar så att det skapas ett effektivt flöde i trafiken. Vi vill gärna att det ska vara enkelt att välja det miljövänliga alternativet.
- Kosten.
– Vi vill att allt ska vara KRAV-märkt och öka andelen ekologisk och vegetarisk mat som säljs. Köttindustrin släpper ut lika mycket växthusgaser som hela transportnäringen - alltså otroligt mycket. Dessutom används stora åkrar för att odla mat till djur som vi sedan äter upp, vi menar att man i stället kan odla grönsaker för människor att äta.
- Värna om tätortsnära natur.
– Avslutningsvis vill vi ta vara på de många fina naturområden och naturreservat som finns i Motala kommun. Vi vill utveckla och värna om dem så att fler människor får ta del av dem, till exempel genom funktionsanpassning.