Klicka här för att läsa mer om Motala Djurklinik.
Lika glada som vi blir av den nya pigga hundvalpen eller kattungen, lika ledsna blir vi när den fyrbenta familjemedlemmen levt klart sitt liv och går bort. Eftersom djurets livslängd vanligen är mycket kortare än människans är frågan om livets slutskede något de flesta djurägare måste hantera.
– Det finns kunder som tycker att det är så pass jobbigt att det blir ett trauma som gör att de sedan inte orkar skaffa fler djur, säger Angelica Cederin.
Hur vet jag när det är dags för mitt djur att dö? Det viktiga är att titta på livskvaliteten, menar Angelica Cederin. Om de dåliga stunderna är fler än de bra, till exempel om hunden inte kan gå ner för trapporna tre av fyra dagar, eller om katten inte får behålla sin mat och rasar i vikt.
– Som djurägare ska man lita på sin magkänsla. Och är man det minsta osäker kan det vara en god idé att boka in ett besök hos veterinären för en bedömning. Våra veterinärer tar sitt ansvar och kommer vara ärliga i sin bedömning av djuret; tycker veterinären att det är dags för djuret att somna in kommer hen att säga det.
Många gånger kan det vara lättare att fatta ett beslut om avlivning vid akuta sjukdomstillstånd där prognosen är dålig och omfattande operationer krävs. Med de äldre husdjuren kan det kännas svårare, just för att de ofta har både bra och dåliga dagar. Men i slutänden är det alltid upp till ägaren att bestämma om avlivning, det är inget som kliniken kommer att ifrågasätta, det är Angelica Cederin noga med att påpeka.
– Undantagsfall kan vara om det till exempel handlar om ett ungt och friskt djur, eller om personliga omständigheter gör att ägaren inte kan ha kvar djuret. Då erbjuder vi oss i stället att hjälpa till att hitta ett nytt hem. Men det händer väldigt sällan att vi frågar om det, säger hon.
Ett tips är att boka in tiden för avlivning en dag när man har lite luft i schemat, så det finns tid till att sörja efteråt. Se också till att hela familjen är enig.
– Prata med barnen långt i förväg. Barn har inte samma begrepp om döden och kanske behöver extra tid att smälta informationen, säger Angelica Cederin.
Det är också bra att fundera på vilka som ska vara med på kliniken, om personerna vill sitta med under hela processen eller bara en liten stund. Det går också bra att lämna djuret och inte vara med alls. Alla alternativ är okej, det finns inget rätt eller fel.
– När kunden och patienten kommer till oss har vi ett rum förberett där det är lugnt och tyst med tända ljus. Ingen ska behöva sitta och vänta i väntrummet.
Processen startar med att djuret får en spruta med lugnande medel som gör att det slappar av. När djuret somnat sätter sköterskan en kanyl i ett framben och när alla som är med känner sig redo kommer veterinären in och ger djuret avlivningsvätska via kanylen så att hjärtat stannar.
– Ägaren får sedan stanna kvar och ta farväl i lugn och ro, säger Angelica Cederin.
En del ägare vill ta med sig kroppen hem för att begrava på egen mark. Andra väljer allmän kremering, då hamnar askan i en djurminneslund. Ett tredje alternativ är separat kremering, då får ägaren tillbaka askan i en urna.
När man skaffar ett djur tar man på sig ett stort ansvar. Den dagen när djuret inte mår bra är det viktigt att se till att det inte lider.
– Att då låta ditt husdjur somna in så det slipper lida är det finaste du kan göra för din fyrbenta kompis, säger Angelica Cederin.