Annonssamarbete med Miljöpartiet

”Jag vill ha fler familjecentraler i Östergötland!”

Att vården är likvärdig för alla är mycket viktigt för Catarina Engström (MP). Hon vill se en jämlik hälsa oavsett geografisk placering, kön eller samhällsklass: ”De tidiga insatserna är viktiga för att stärka jämlikheten”, säger hon.

Catarina i MP vill se att alla, oavsett geografisk placering, har rätt till nära vård.

Catarina i MP vill se att alla, oavsett geografisk placering, har rätt till nära vård.

Foto: Catarina Engström

Native2022-07-26 11:16
Detta är ett annonssamarbete.

Catarina (MP) har ett långt politiskt förflutet och kandiderar nu till regionpolitiker. Anledningen till att hon igen kandiderar till regionen är på grund av hennes intresse för hälso- och sjukvårdsfrågorna som hon anser är särskilt viktiga i strävan mot ett mer jämställt samhälle.

– Hälsan i befolkningen har ökat under de senaste åren och vi blir allt friskare, men inte alla. Därför vill jag prioritera de förebyggande och tidiga insatserna i vården. Dels de satsningar som är riktade mot den allmänna befolkningen, men även de insatser där vi vet att behoven är som störst.

De förebyggande insatserna kan, enligt Catarina, leda till en friskare befolkning och mer jämlik hälsa.

– Jag vill att fler familjecentraler startas i Östergötland. I en familjecentral samverkar mödra- och barnhälsovården med öppna förskolan och socialtjänsten. Med gemensamma satsningar är det lättare att stärka de förebyggande och tidiga insatserna. Jag vill också att föräldrastödet stärks i utsatta områden under hela barnets uppväxt.

Ytterligare ett område för att stärka ett gott leverne och på bästa sätt försöka återställa funktioner efter sjukdom eller skada är rehabilitering, menar Catarina.

– Här behöver vi utveckla bättre likvärdighet med större närhet till patienten till exempel genom rehabilitering på närliggande vårdcentraler eller digitalt.  

Catarina brinner för jämställdhet och hon vill se att det genomsyrar samtliga områden. Vad gäller jämställdheten mellan män och kvinnor finns det mycket kvar att göra. 

– Kvinnor och män måste ha lika makt att forma sina liv. I vården behövs det påtagliga förändringar för det finns fortfarande omotiverade könsskillnader. Kvinnors behov måste prioriteras och belysas. 

Hon fortsätter:

– Sättet som kvinnor blir sämre behandlade inom vården har jag flera exempel på. Till att börja med så är medicinering ofta utprovad på män, vilket betyder att det inte alltid fungerar lika bra på kvinnor. De typiska kvinnosjukdomarna är ofta mindre uppmärksammade, och titta bara på förlossningsvården – där ser vi att det finns stora brister som vi måste göra något åt. 

Sammanfattningsvis menar Catarina att karaktäristiskt för de insatser hon vill se i vården är att de är likvärdiga, förebyggande, ges tidigt och i samverkan med andra.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på MVT.