– Nu kan alla som har ett Ica-kort komma in till oss och i förbutiken visa upp sitt Ica-kort och kvittera ut en nummerplåt. Den lägger du sedan i framrutan på din bil. Vi börjar dela ut skyltarna i dag och det är först till kvarn som gäller, säger butikschefen Thomas Samuelsson.

Ica Maxi i Motala har ett avtal med Transportstyrelsen om att alla fordon med registreringsskylten ”ICA 123” registreras av kamerorna och sedan skickas räkningen till affären. Att affären heter kort "Ica" var avgörande för avtalet.

– Det är skönt att vi äntligen har rott det här avtalet i hamn. Men det hängde på håret – hade vi inte hetat Ica, ja då hade vi inte kunnat ta fram registreringsskyltarna, säger Thomas Samuelsson.

Ica Maxi är inte det första företaget som uppvaktat Transportstyrelsen om broavgifter. Handlarna i Sundsvall har också försökt.

– Där stupade förhandlingarna på att handlarna lite tjurigt ville ha en fyrsiffrig bokstavskombination. Då insåg vi att det skulle kunna finnas en möjlighet för oss, menar Thomas Samuelsson.

På Transportstyrelsen gillar man också att Ica går in och betalar broavgiften.

- På det här viset kan vi finansiera nya vägprojekt. Vi tittar också på hur vi ska göra med bokstavs- och sifferkombinationer i framtiden, dagens kombinationer börjar bli uttömd, säger Ulf Lurig Jansson på Transportstyrelsen.

Reaktionerna på Ica Maxis initiativ är positiva. AciSarul som startat Facebook-gruppen "Broavgiftens nedläggning, avveckling, försvinnande samt borttagande" närmast studsar av oförställd glädje.

– Det här är ett jättebra initiativ. Vi är åtminstone en handfull som inte gillar broavgiften, säger AciSarul.

Kunder som MVT pratar med är överväldigade över att slippa betala broavgiften.

– Det var den bästa nyheten jag hört sedan jag blev farfar, säger Kurt Lindqvist.

– Jag har redan massor av lån till CSN. Jag behöver inte broavgiften också, säger studenten Anna von Hausswolff.