HĂ€r kan du plocka bĂ€r – utan mygg

Det Àr ett bra Är för blÄbÀr, bÄda sÄdana som vÀxer vilda i skogen och de som odlas pÄ slÀtten.

Kristina Riddarström stÄr bekvÀmt och plockar. Dottern Linn och Siv Andersson jobbar lÀgre.

Kristina Riddarström stÄr bekvÀmt och plockar. Dottern Linn och Siv Andersson jobbar lÀgre.

Foto: Anders

Skedevi/Österstad2019-07-23 19:30

– Man slipper mygg och knott. Det Ă€r bekvĂ€mt att plocka sĂ„ man fyller hinken ganska snabbt, tycker Kristina Riddarström som plockar odlade blĂ„bĂ€r för första gĂ„ngen.

Men du missar ju naturupplevelsen.

– Den kan jag fĂ„ nĂ€r jag plockar svamp.

De odlade blĂ„bĂ€r Kristina plockar finns pĂ„ Skedevi gĂ„rd, nĂ„gon halvmil frĂ„n Österstad.

De som vÀxer dÀr Àr sÄ kallade amerikanska blÄbÀr som vÀxer pÄ buskar som blir mellan en och tvÄ meter höga. BÀren Àr större Àn vanliga skogsblÄbÀr. Smaken varierar mellan sorterna.

Av de sorter som reportern provade smakade Reka vÀldigt snarlikt skogsblÄbÀr medan Duke var lite sötare.

2019 Àr tredje Äret som odlarna Anton Pettersson och Elin Berg kan skörda sina blÄbÀr.

– I Ă„r Ă€r nog första riktiga skördeĂ„ret. Och det ska förhoppningsvis bli bĂ€ttre och bĂ€ttre, buskarna fortsĂ€tter att vĂ€xa tills de Ă€r Ă„tta Ă„r, berĂ€ttar Anton.

Tidigare har man bara erbjudit sjÀlvplock vid ett par tillfÀllen per sÀsong. I Är ska det bli fler gÄnger.

– Det finns ju fler bĂ€r att plocka nu nĂ€r buskarna vuxit, sĂ€ger Anton.

MÄnga bÀr plockas av Elin och ungdomarna Allie Pettersson och Hjalmar Tiljö för att sÀljas via Skedevis gÄrdsbutik.

Levererar ni bÀr till livsmedelsbutiker ocksÄ?

– Vi har inte gjort det Ă€n, men funderar pĂ„ att börja med det.

Elin och Anton tror att sÀsongen för deras odlade blÄbÀr ska rÀcka till mitten av augusti.

Hur stor skörden kan bli totalt Àr svÄrt att sia om, menar Elin.

– Vi har inte hĂ„llit pĂ„ med det hĂ€r sĂ„ lĂ€nge och buskarna Ă€r inte fullvuxna Ă€n.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!