Starka reaktioner mot hantering av kostutredning

Kostutredningen som förordar tillagningskök i Vadstena kom inte alla politiker till dels. Oppositionsråd Frida Edholm (K) levererar nu skarp kritik.

Peter Karlsson (M), Madeleine Andersson och
Frida Edholm (K) kommenterar Vadstenas egen köksutredning.

Peter Karlsson (M), Madeleine Andersson och Frida Edholm (K) kommenterar Vadstenas egen köksutredning.

Foto: Katarina Hydén, Mostphotos

Motala/Vadstena2021-05-27 06:00

Frågan om hur Culinar ska ersättas har diskuterats i Vadstena länge. I höstas var en intern utredning i köksfrågan klar. Där förordas egna tillagningskök. I den rapporten var dock alternativet med samarbete i Norrsten med Motala och regionen i Norrsten ett alternativ. Därför menar kommundirektör Madeleine Andersson att materialet bara kan ses som en nulägesbeskrivning.

Rapporten har dock blivit en het fråga eftersom bara majoritetens politiker fått den presenterad för sig.

– Det innebär att de fått ett annat underlag än vad vi i oppositionen har. Då har vi inte samma information inför att vi ska ta beslut, säger oppositionsråd Frida Edholm (K).

Att utredningen ens fanns fick hon veta på omvägar och partiet har själva fått begära ut materialet. Madeleine Andersson förklarar att rapporten är gjord på hennes uppdrag och inte politikernas. Därför har det heller inte spritts till samtliga partier.

– Det här var ett underlag som jag beställt. Jag har ett uppdrag att effektivisera min förvaltning och i det sammanhanget har den här utredningen gjorts, säger hon.

Varför presenterades det då för majoriteten?

– Vi arbetar på majoritetens uppdrag och därför valde jag att låta dem få informationen, men den har inte lämnats ut till dem. Sedan har Konsensus själva begärt ut den, säger Madeleine Andersson.

Kommunalråd Peter Karlsson (M) är också av åsikten att det inte var ett politiskt uppdrag att ta fram materialet och att det skiljer sig avsevärt från det som nu diskuteras med Motala.

– Det handlade mer om att ge en bild av kostnadsläget i Vadstena i dag. Jag var med och lyssnade när kommundirektören fick det presenterar. Det var intressant, men nu är det en helt annan fråga, säger han.

Har du själv läst rapporten?

– Nej, jag har bara hört dragningen, säger han.

I den finns information och förslag, borde inte du och övriga ta del av det materialet också?

– Det här är frågor som tjänstemännen nu får arbeta med brett och titta på alla alternativ. Det är en viktig fråga och jag vill att alla ska ha ett brett och bra underlag. Det är viktigt att vi har all information. Men Motalas förslag är också ett spår och det måste vi titta på seriöst, säger Peter Karlsson.

– Vi kan inte säga varken ja eller nej förrän vi har allt underlag, fortsätter han.

Eftersom utredningen inte tittat på ett gemensamt kök i Norrsten och eftersom Madeleine Andersson menar att det finns andra delar som behöver utredas vidare anser hon att den bara ska ses som bakgrundsmaterial.

Kommer ett sådant bakgrundsmaterial presenteras för oppositionen inför ett beslut?

– De har redan fått materialet. Det kanske används som bilaga i framtida utredningar eller att vi kanske använder vissa delar, men det kan inte stå för sig själv. Det är så många fler delar som vi måste titta på, säger hon.

Beskeden från kommundirektören får Frida Edholm att reagera.

– Att majoriteten ska ha ett annat underlag än oppositionen innebär inte öppenhet och transparens, säger hon.

Peter Karlsson menar att politikerna nu måste invänta vad tjänstemännen tar fram. Samtidigt menar han att debatten som uppstått blivit olycklig.

– Det blir kanske fel att säga att vi ska göra en avsiktsförklaring. Det innebär ju inte att vi bestämt oss. Det handlar bara om att komma överens om att vi tillsammans ska titta på för- och nackdelar, politisk hantering, kvalitet, resurser och personal, säger han.

Vadstenas köksutredning

Uppdraget kom från kommundirektören 2019. Det är dock först i höstas som arbetet var färdigt. Majoriteten fick en dragning i början på året.

Uppdraget var att belysa nuvarande kostorganisation, att belysa för-/nackdelar och kostnader för att ha ett eller två tillagningskök och resten mottagningskök samt konsekvenser, för- och nackdelar samt kostnader för att köpa mat från någon annan kommun.

Man skulle också titta på kostnaderna och möjligheterna att laga kyld mat till hemtjänsten.

Karta: Culinar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!