Museikritik utan rätt sammanhang

Museichef Katherine Hauptman skriver apropå kritik mot utställningen "Sveriges historia".

Museichef Katherine Hauptman skriver apropå kritik mot utställningen "Sveriges historia".

Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Replik ledare2018-08-17 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Svar på "Stoppa politiseringen av museer", 14/8.

Utställningen "Sveriges historia" på Historiska museet i Stockholm har nyligen kritiserats av historieprofessorn och vänsterdebattören Kjell Östberg i en artikel i Aftonbladet (7/8). I en artikel i flera tidningar upprepar Emma Jaenson, ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån, Östbergs kritik som gäller en kort text i utställningen och antyder att texten är del av en aktuell debatt om politisering av historia.

Låt mig ge fakta i målet: Utställningen, som spänner över 1 000 år av vår historia, öppnade i maj 2010 och texten om Folkhemmet skrevs således för mer än åtta år sedan. Texten är en text av flera som handlar om välfärdsstatens framväxt och vilka effekter den hade för stora grupper i samhället, positiva liksom negativa. Detta faktum väljer Jaenson att helt bortse ifrån, eller åtminstone inte upplysa läsarna om.

Det blir också snedvridet att påstå att utställningstexten förklarar Socialdemokraternas valförlust 1976 med det höga skattetrycket och en för utbredd välfärdsstat. I texten som Östberg och Jaenson refererar till står det ordagrant: ”Internationell konkurrens från låglöneländer, energikris, oro på arbetsmarknaden och en stor offentlig sektor som krävde höga skatter, var några av de orsaker som bidrog till att socialdemokraterna förlorade makten 1976.”

Jag är glad över de diskussioner som handlar om Historiska museets verksamhet och arbetar kontinuerligt för att utveckla och förbättra den för våra besökare. Historiska museet har ett stort och viktigt ansvar för den historieskrivning vi förmedlar.

Jag hoppas också att det finns många slags åsikter om museet och en levande diskussion om historia och historieskrivning i allmänhet. Självklart finns ännu fler perspektiv som kan läggas till och teman som kan fördjupas. Historiska museet ska berätta och belysa vår historia utifrån flera olika perspektiv, såväl de goda tiderna som de mer smärtsamma händelserna måste finnas med. Men ett minimikrav måste vara att den kritik som framförs är sakligt korrekt och bygger på att skribenten sätter sig in i sammanhanget i utställningen, som ger betydligt fler ingångar till 1900-talets historia än en enda text. Historien är mångfacetterad, låt även diskussionen om den vara det.

Katherine Hauptman

museichef Historiska museet