Hur skulle du reagera om direkt samhällskritiska individer som ambulanspersonal, brandmän eller poliser arbetade ideellt? En sådan situation faller på sin egen orimlighet, eftersom det handlar om samhällsgemensamma funktioner som vi alla behöver i någon form under livet och solidariskt också betalar för. Men, när det gäller sjöräddningen som många också är i behov av är situationen en helt annan.
Sedan över ett sekel tillbaka har den ideella föreningen Sjöräddningen räddat liv och lem i och i närheten av mängder av vattendrag som Sverige omfattar. Dygnet runt, året runt, hjälps flera tusen frivilliga personer åt att hålla vakt. Inom en kvart ska jourhavande sjöräddare kunna vara på plats på någon av de omkring 70 räddningsstationer som finns runt om i landet.
En majoritet av all sjöräddning i Sverige sköts av denna ideella organisation, i övrigt är exempelvis Kustbevakningen och Räddningstjänsten inblandade på olika plan. Det finns ingen kommunal, regional eller statlig aktör som har helhetsansvaret. Sjöfartsverket har däremot det övergripande ansvaret för sjöräddningen i de tre största sjöarna Vänern, Vättern och Mälaren - vilket alltså innefattar vårt område.
Så sent som i juni i år diskuterade Riksdagen möjligheten att införa statlig sjöräddning på landets fjärde största sjö Hjälmaren. Där finns det i nuläget inte någon samordning kring bevakning av nödanrop. Även om den debatten inte är direkt kopplad till den stora bilden var signalen tydlig från regeringen. Det finns ingen vilja att ta ett generellt statligt ansvar och därmed inte heller någon indikation på att statliga medel i högre grad skulle ges till sjöräddning.
I vårt närområde är Vättern den givna faran i sammanhanget vatten. Därför är Sjöräddningssällskapet i Vadstena-Motala en viktig aktör för att rädda människoliv och har så varit under drygt 15 år. Men, det är brist på frivilliga och nu söks fler personer som kan tänka sig att helt ideellt ställa upp för att hjälpa nödställda i olika former. Det är dessvärre inte lätt att locka till sig sådana krafter i dag.
Att förlita sig på frivilliga krafter när det gäller något så pass viktigt som livräddning är långt ifrån optimalt. Inte minst med tanke på det värde som finns i turism i anslutning till vatten borde det vara högst relevant med en förnyad diskussion kring helhetsbilden och inte minst tillsättning av resurser. De frivilliga krafter som finns gör ett enormt arbete i det tysta och har länge gjort så, men frågan är hur länge det är hållbart och hur länge det går att rekrytera i tillräcklig omfattning för att hålla verksamheten flytande.