Glöm lokala opinionsundersökningar

Vad tycker egentligen invånarna i Motala och Vadstena i olika frågor?

Motala2014-06-09 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Hur går deras funderingar kring vilket eller vilka partier de tänker rösta på i höstens val till kommunfullmäktige i de två kommunerna? Detta är frågor som vore väldigt intressanta att få relevanta svar på för många intressenter, men det lär tyvärr aldrig bli verklighet innan valresultatet presenteras på valdagen 14 september. Om ens då.

Politiska partier har allt som oftast en värdegrund, filosofi eller ideologi att utgå ifrån när den konkreta politiken inom alla många områden ska formas. Det finns undantag både i dåtid och nutid, men utgångspunkten är ändå given. Som komplement är det oavsett detta relevant för politiker att även försöka lyssna in invånarnas åsikter i olika frågor, utan att för den saken behöva förvandlas till populister, kappvändare eller vindflöjlar.

Hur ska då lokala politiker i praktiken lyckas ta del av dessa åsikter? Det uppenbara är att finnas som en del i människors vardag, men att utifrån det få en i närheten av hyfsat heltäckande bild är så gott som omöjligt. I princip alla aktiva lokalpolitiker har huvudsakligen en annan sysselsättning och engagerar sig i politiken på sin fritid. Det finns inga fräsiga kampanjkontor och inga horder av assistenter. Det finns inte heller tillräckliga resurser för att genomföra en lokal opinionsundersökning, även om viljan kanske skulle finnas.

På riksplanet finns det däremot gott om opinionsundersökningar att ta del av. Olika aktörer genomför sina egna mätningar, ofta månad för månad, med många olika sorters urval och frågeställningar. Vi blir överösta med procentsiffror, förändringar, statistiskt säkerställda ökningar och minskningar, blockberäkningar och fyraprocentsspärrar. Men till vilken nytta?

Opinionsundersökningar är i viss mån intressanta att titta på, men deras trovärdighet och relevans är inte mycket att hurra för. Ett aktuellt exempel är SVT:s stora vallokalsundersökning vid EU-valet 25 maj, då många människor tillfrågats i samband med att de avlagt sin röst i vallokalen. Trots denna stora satsning var variationerna väldigt stora jämfört med det verkliga slutresultatet, åtminstone för vissa partier. Det går helt enkelt inte att lita på undersökningarna.

Tanken om en lokal opinionsundersökning blir utifrån detta inte särskilt relevant. Förvisso skulle mediala aktörer som MVT och invånare i allmänhet sannolikt också vara intresserade av att ta del av resultatet, men även om det skulle gå att göra vissa begränsade analyser skulle det vara väldigt oklokt att dra några långtgående slutsatser av en lokal undersökning. Därför är det för de lokala politikerna bara att glömma den idén och försöka öppna öronen ännu mer. Kanske till och med skaffa hörapparat i vissa fall.

Läs mer om