Tänk om Motala & Vadstena Tidning inte existerade?

Idag är det pressfrihetens dag. En dag då media uppmärksammar vikten av den fria pressen och det fria ordet världen över.

På Pressfrihetens dag 2022 såg papperstidningens förstasida lite annorlunda ut ... På MVT.se tynade orden sakta bort och precis som på papperstidningens förstasida framträdde budskapet om vikten av oberoende journalistik.

På Pressfrihetens dag 2022 såg papperstidningens förstasida lite annorlunda ut ... På MVT.se tynade orden sakta bort och precis som på papperstidningens förstasida framträdde budskapet om vikten av oberoende journalistik.

Foto: Therese Trogen

Krönika2022-05-03 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pressfriheten är hotad på många sätt; regimer som förbjuder fri press, politiska ledare som instiftar lagar som begränsar oberoende media och hot och hat mot journalister i syfte att påverka redaktionellt innehåll. I Sverige är vi lyckligt lottade, vi har en fri press. En klar majoritet av det politiska styret tycker att det är en viktig del i vår demokrati. Men även i Sverige utsätts journalister för hot och hat.

I mer än 20 år har jag arbetat med att skapa förutsättningar för journalistiken i Östergötland. Uppvuxen i en Stockholmsförort där morgontidning innebär de mer rikstäckande Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet var jag inte van vid kraften i lokal journalistik. MVT gör journalistik av det som berör just dig som finns här i Motala och Vadstena kommuner. Som rapporterar om och granskar de beslut som ska fattas och fattats av politiker och tjänstemän. Som berättar om företag och synliggör idrotts- och kulturprestationer. Som lyfter fram den vanliga människans berättelse. 

Med kraften följer ett ansvar och visst ska man ifrågasätta media. Man får tycka att vi rapporterar om fel saker, för lite om något, för mycket om något annat eller på fel sätt. Journalistik är ingen exakt vetenskap. Vi har grundlagar och etiska riktlinjer att förhålla oss till men oftast finns det inte ett rätt eller fel. Det är en mänsklig process. Och precis som alla andra, trampar vi snett ibland. 

Men tänk dig att MVT inte existerade. Vem skulle då stå för den oberoende journalistiken? Vi har olika roller i samhället och medias roll är att i nyhetstexter, bilder och rörliga inslag spegla och granska samhället, att låta båda sidor komma till tals. Vi är inte någons pr-byrå. Varken maktens, företagets, föreningens eller den enskilda människans. 

Genom krönikor, debatt-, insändare- och ledartexter bidrar mediehuset till den offentliga samhällsdebatten. Här får olika åsikter komma till tals och det är inte farligt att läsa en annan åsikt än ens egen. Och den som reagerar på en åsiktstext har stora möjligheter att själv ge sig in i debatten. 

Men när man i kommunikationen med, eller om, mediehuset kommer med hot eller hatiska formuleringar då är det inte längre konstruktiv kritik. Om yttre påtryckningar hindrar oss från att ta upp ett ämne, om vi duckar för att publicera för att vi riskerar hat och hot. Ja då har vi alla, varje enskild medborgare, ett stort problem. Då är de grundläggande demokratiska värdena hotade.