Vräkningar av barn ökar – men inte i Motala och Vadstena

Antalet barn som berörs av vräkningar har fördubblats i Östergötland, men både Motala och Vadstena lyckas hålla siffrorna nere.

Många barn som har varit med om en vräkning själva blir senare hemlösa eller får en instabil boendesituation i vuxen ålder.

Många barn som har varit med om en vräkning själva blir senare hemlösa eller får en instabil boendesituation i vuxen ålder.

Foto: NTM

Ledare2025-02-19 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I takt med att inflationen slog sina klor i samhället och internationella kriser avlöste varandra har privatekonomin blivit allt tuffare för allt fler. Det tar sig uttryck på många olika sätt, bland annat i sjunkande bostadspriser och att det i dag tar avsevärt längre tid att sälja bostäder.

I andra änden på temat bostäder kan vi dessvärre också konstatera att antalet vräkningar har ökat påtagligt under de senaste åren. Kronofogdens statistik visar exempelvis att antalet vräkningar i Östergötland har ökat från 113 år 2022, till 138 år 2023 vidare till 181 år 2024.

Det är en kraftig ökning med 60 procent på bara två år, vilket borde oroa väldigt många. Dessutom var det hela 81 barn som berördes av vräkningar i Östergötland under 2024, vilket är en fördubbling jämfört med föregående år. Den negativa utvecklingen oroar ännu mer.

På det ännu mer lokala planet i Vadstena ligger antalet vräkningar glädjande nog väldigt lågt. År 2023 inkom tre ansökningar om vräkning, varav två verkställdes. 2024 inkom en ansökning, men den verkställdes aldrig. Det handlar alltså om väldigt få fall och inga barn berördes, men det är ändå viktigt att kommunen har ögonen öppna och är beredd.

Motsvarande siffror för Motala är 30 ansökningar varav fem verkställda under 2023. I fjol inkom 28 ansökningar och sex av dem verkställdes. Under de tre senaste åren har åtta, tio respektive två barn varit berörda av vräkningar i kommunen.

undefined
Under de tre senaste åren har åtta, tio respektive två barn varit berörda av vräkningar i Motala kommun.

Motala kommuns mark- och bostadsförsörjningsprogram från 2022 nämner specifikt det vräkningsförebyggande arbetet. För att förbättra situationen har Motala kommun sedan augusti 2023 en person på individ- och familjeomsorgen en person som arbetar med just detta.

Förvaltningen uppger själv att det i dag finns en upparbetad och regelbunden samverkan med de två största hyresvärdarna i kommunen, Platen och Neobo, samt kontakt med övriga hyresvärdar vid behov. En sådan kontakt är i slutändan helt avgörande för att kommunen ska kunna komma in i ett rimligt tidigt skede och därmed kunna göra skillnad.

Forskning från Socialstyrelsen och Boverket visar att många barn som har varit med om en vräkning själva senare blir hemlösa eller får en instabil boendesituation i vuxen ålder. De drabbas också oftare av både fysisk och psykisk ohälsa, samt svårare att prestera i skolan.

Det finns i dag inget krav på samarbete mellan kommuner, Kronofogden och hyresvärdar på det sätt som Motala har valt. Hyresgästföreningen vill däremot att det ska bli obligatoriskt framåt och den nya socialtjänstlagen lägger mycket större vikt vid det förebyggande arbetet.

Inte minst för barnens skull är det viktigt att det vräkningsförebyggande arbetet fortsätter – och uppmärksammas, så att den som behöver hjälp känner till att stöd finns att få.