Viktigt att hitta en lösning på simhallsfrågan i Motala

Simkunnighet och vattenvana är särskilt viktigt i kommuner vid Vättern.

Om sex miljoner för den lilla bassängen är väl investerade pengar beror bland annat på vad som händer med den stora bassängen.

Om sex miljoner för den lilla bassängen är väl investerade pengar beror bland annat på vad som händer med den stora bassängen.

Foto: Andreas Ekström

Ledare2024-03-16 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den senaste tiden har MVT uppmärksammat att både Motala och Vadstena arbetar med olika typer av renoveringar av de lokala simhallarna. De storslagna planer som Motala hade på en ny simhall vid riksväg 50 blev det ingenting av. Det gör att kommunen nu kortsiktigt lägger sex miljoner kronor på att förnya området vid den lilla bassängen.

Om det är väl investerade pengar eller inte återstår att se, eftersom det bland annat beror på vad som senare händer med den stora delen av den nu gamla och slitna simhallen. Bara den redaktionella formuleringen om att det inte är någon ”risk för att den stora bassängen brakar ihop” säger ändå ganska mycket om upplevd status. Ingenting kommer att kunna göras inom 3-5 år, sägs det, så vi får väl se om det ändå blir någon form av brak i närtid.

Vadstena har utifrån det större perspektivet kommit mycket längre i renoveringen av sin simhall. Det gjordes 2018 ett aktivt och i sammanhanget kostsamt val av politikerna att investera stort, men nu är arbetet relativt snart helt färdigt och livstiden förväntas ha förlängts med 10-15 år.

Måste man då ha en simhall som kommun? Det enkla svaret på den frågan är nej, eftersom det inte är obligatoriskt enligt lag. Skola, hemtjänst, bibliotek och mycket annat är lagstadgat, men att ha en stor bassäng med vatten är det inte.

Varför ska man då ha en simhall som kommun om det inte är något krav? Det finns potentiellt många skäl att faktiskt ha en simhall. Inte minst att simning är en obligatorisk del av ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Utöver simkunnighet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten. Bra kunskap när man bor vid Vättern, minst sagt.

Enligt en undersökning som SVT Värmland gjorde för knappt ett år sedan är det drygt 50 av Sveriges 290 kommuner som inte har en egen simhall. Det får så klart konsekvenser och i västra Värmland åker eleverna ibland över gränsen till Norge för att lära sig simma.

Problemet med sådana lösningar, som i sammanhanget får betraktas som nödlösningar, är att de riskerar att inte bli tillräckligt bra. En genomgång av Skolverket från 2022 visar att mer än hälften av alla lärare tycker att det är en utmaning att få till en bra simundervisning. Transporter och tillgång till simhallar är en av orsakerna.

Därför var det klokt av Vadstena att satsa på en renovering och därför är det också av stor vikt att Motala rimligt så snart som möjligt bestämmer hur man långsiktigt ska lösa simhallsfrågan framåt.