Det har blivit populärt att kalla klimatfrågan för vår tids ödesfråga. Det väl använda uttrycket bär stor sanning. Klimatförändringarna hotar vår framtid och det är av största vikt att vi hittar lösningar för att minska våra utsläpp. Under förra året blev det allt vanligare för klimataktivister att använda mer och mer radikala metoder för att visa sitt missnöje med makthavare. Greta Thunberg, en nyckelfigur i klimatrörelsen, arresterades flera gånger under 2023 efter att ha deltagit i aktioner. Offentliga demonstrationer som att limma fast sig på vägar eller dyra konstverk har blivit vardag för att få allmänhetens uppmärksamhet. Men klimatrörelsen är drabbad av en överväldigande pessimism där framsteg och utveckling ignoreras. Istället är det negativ budskap av nedväxt och fattigdom som fått fokus. Ingen lösning är den rätta. Ibland känns det som att klimatrörelsens enda lösning är att människan ska dö och sakta förvandlas till jord för att bidra till ekosystemet. Men det måste finnas andra lösningar än att sträva bakåt.
När nyhetsåret 2023 summerades i SVT nyheters årskrönika sammanfattas klimatnyheterna inte av de framsteg som gjorts i tekniken eller politiken utan av klimatrörelsens olika konflikter. Bilderna på när Greta bär i väg av poliser blir fokus istället för den utveckling som skett för utsläppen. EU:s utsläpp har minskat det senaste året och systemet med utsläppsrätter inom unionen kommer att utvecklas dramatiskt under de kommande åren. Att det sker förändringar i positiv riktning hamnar i skymundan för sensationen av en planet i lågor.
Det finns anledning att vara kritisk. Arbetet för att minska utsläppen och bromsa klimatförändringarna går för långsamt. På svenskt plan så kan det sägas att det tagits ett antal steg bakåt och svenska utsläpp kan komma att öka. Det är enormt frustrerande att nödvändig förändring tar onödigt lång tid. Samtidigt är det förargelseväckande hur framsteg på klimatområdet glöms eller borstas bort som inte tillräckliga.
Ingen kräver att klimatrörelsen inte ska tala allvar om klimatförändringar. Det är så allvarligt det kan bli, det är på många sätt en fråga om mänsklighetens framtid. Men idag är det svårt att veta vad de som demonstrerar egentligen vill. Vad menar de måste göras för att minska utsläppen? Vilka lösningar tycker de är avgörande för att minska utsläppen? Faktum är att det är mycket lättare att nämna alla saker som klimataktivister som extinction rebellion och Fridays for future är emot eller kritiserar än att nämna saker de är för.
En pessimistisk klimatrörelse och rapportering sprider sig till allmänheten. Om människor känner sig uppgivna och inte ser någon lösning, varför ska de då göra något för att minska utsläpp?
Budskapet om klimatförändringar kan vara seriöst för att visa att det är allvar utan att vara domedags liknande. De positiva saker som sker på klimatområdet förtjänar uppmärksamhet och det förringar inte att det återstår mycket arbete för att bromsa klimatförändringarna. Sådan förändring kräver nya innovationer, utveckling och tillväxt, inte en pessimistisk anti-rörelse.
Elin Venholen
Liberala Nyhetsbyrån