Vet du vad ditt barn gör på nätet?

Andelen barn som utsätts för näthat har fördubblats på ett år.

"Som kommunikationskanaler är sociala medier oerhört kraftfulla" skriver Tobias Josefsson.

"Som kommunikationskanaler är sociala medier oerhört kraftfulla" skriver Tobias Josefsson.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2022-10-15 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det blir allt vanligare att svenska medier rapporterar kring vad som sägs i sociala medier. Det är ett tecken i tiden, eftersom svenskarna år för år ökar sin dagliga närvaro på dessa plattformar. Nyligen släpptes Internetstiftelsens årliga rapport ”Svenskarna och internet” i 2022 års upplaga, där vi kan lära oss mer om hur vi som befolkning just nu använder nätet.

Sociala medier kan vara fantastiska. De hjälper oss att hålla kontakten med gamla bekanta och kan dessutom hjälpa oss att skapa nya bekantskaper runt om i världen. Bland annat utifrån gemensamma intressen lär människor känna varandra tack vare nätet och de sociala mötesplatserna. Hälften av svenskarna publicerar eget material på Facebook, Instagram och Snapchat. Att göra det är vanligare hos kvinnor än hos män.

Som kommunikationskanaler är sociala medier oerhört kraftfulla. Det ser vi inte minst då stora händelser inträffar runt om i världen. Rapportering från kriget i Ukraina och filmer från upproren i Iran är ett par färska exempel när internet och de sociala medierna har en otroligt viktig roll att spela för demokrati och mänskliga rättigheter.

Problemet är att dessa plattformar samtidigt medför mycket som vi som samhälle inte vill ha. Bedrägerier drabbar fler än hälften av nätanvändarna. Spelberoende av olika slag är ett påtagligt fenomen. Lägg därtill all negativitet i form av hat, hot och trakasserier som förekommer.

Dessutom ökar näthatet, särskilt bland unga. Andelen barn i åldern 9-12 år som har utsatts för näthat har fördubblats till 17 procent på bara ett år. Debattklimatet hårdnar. Flickor är särskilt utsatta och problemet med grooming ökar. Vet du som förälder vad ditt barn gör eller drabbas av på nätet? Om inte, se till att skaffa den kunskapen. Inte minst för barnets skull.

Noterbart är avslutningsvis att Twitter, som karaktäriseras av kortare inlägg, verkar vara på tillbakagång. Det är rent krasst inte särskilt förvånande, eftersom det på just Twitter förekommer väldigt mycket negativ kommunikation. Destruktiva inslag upplevs här märkbart tydligare i den digitala vardagen.

Kanske är det därför något förvånande att den välkände investeraren Elon Musk är på väg att köpa plattformen. Eller så är det i själva verket precis tvärtom, att situationen kan göra att priset blir lägre än vad det kunde ha varit och att han ser chansen att köpa Twitter för att skapa en förändring. Om det är ett förbättrat diskussionsklimat och/eller ett ökat bolagsvärde som lockar mest lämnar vi därhän.