Rubriken för dagens ledare är medvetet provokativ. Det betyder däremot inte att den är omotiverad. I veckan berättade nämligen MVT om att ett 60-tal högstadielärare i Motala kommun protesterar mot de nya krav som har tillkommit för utökad dokumentation kring hur eleverna klarar sig i olika ämnen, baserat på många olika betygskriterier. Det kräver mycket tid från lärarna, men lär inte ge eleverna bättre resultat.
Motalas chef för högstadiet och gymnasiet säger att kommunen behöver ”bli bättre på att dokumentera elevernas lärande för att veta vilka moment i undervisningen som är särskilt svåra för eleverna, så vi kan utveckla de momenten i undervisningen”.
Dagens tips från ledarcoachen, för att på ett effektivt och kvalitativt sätt få de svar som önskas, är att i stället för att lägga mer börda på lärarnas axlar försöka att prata med dem. Det ger sannolikt ett betydligt mer rättvisande och relevant resultat än att tvinga in överbyråkratisk dokumentation i en redan överfull lärarvardag. Det finns otroligt många kompetenta människor i skolans värld. Använd deras förmågor och kunskap för att utveckla verksamheten.
Den ökade administrativa bördan som det nya kravet på lärarna kommer att medföra är rimlig. Åtminstone om arbetsgivaren utgår från att i överdriven omfattning använda principer från samlingsbegreppet ”New public management” (NPM) eller ”resultatstyrning” som det kan kallas på svenska. NPM i rätt mängd är relevant, men även om syftet i grunden är gott är det direkt kontraproduktivt att gå för långt.
Därmed är det läge att följa upp onsdagens tema om kompetensförsörjning i hemtjänsten. Möjligheten att rekrytera kompetenta och legitimerade lärare är nämligen om möjligt ännu sämre. Att få tag på lärare har varit svårt länge och det lär inte bli lättare framöver. Därför förefaller det olämpligt att via överdriven resultatstyrning försämra förutsättningarna för dagens lärare, dessutom utan relevant förankring. Motala kommun riskerar att tappa befintlig personal, samtidigt som det blir svårare att rekrytera ny.
Till skillnad från NPM är begreppet tillitsbaserad styrning betydligt mer aktuellt i dagens kommunala värld. SKR definierar det som ”styrning, kultur och arbetssätt med fokus på verksamhetens syfte och medborgarens behov”. Tänkbara effekter av det är minskad byråkrati, större delaktighet och bättre resultat.
Dessutom ger det gladare och mer motiverade lärare, som kan bidra till bättre resultat för eleverna. Det är precis vad som behövs, nu och i framtiden.