Vätternrundan var inte alls bättre förr – kan få kylig utveckling

Allt talar för att 2024 blir den bästa hittills – kanske får den sällskap på vintern framöver. Dags för Luciarundan i december?

Vätternrundan påverkar Motala året runt: som en "sätta på kartan"-faktor, kommersiellt för näringslivet och ideellt för föreningslivet.

Vätternrundan påverkar Motala året runt: som en "sätta på kartan"-faktor, kommersiellt för näringslivet och ideellt för föreningslivet.

Foto: Sofia Axelsson

Ledare2024-06-07 06:30
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Inför Vätternrundan har undertecknad nåtts av en del klagomål kring att Vätternrundan har en alldeles för stor negativ påverkan på Motala. ”Det var bättre förr”, när start och mål fanns på annat håll än i centrum. Jasså, verkligen?

Det finns många som inte håller med om den saken. Exempelvis handlarna i centrum, där gallerian och många andra butiker i stället har förlängda öppettider och tar vara på möjligheten att skaffa sig en extra ”boost” för intäkterna. Hade kärnan i evenemanget befunnit sig utanför stadskärnan hade effekten varit betydligt sämre.

I år är dessutom Vätternrundan som evenemang komprimerat till totalt sex dagar under två helger i juni. Under dessa helger, fredag-söndag, påverkas Motala med omnejd. Det är relativt få dagar för ett så stort evenemang. Ett genomtänkt drag av arrangören, som sannolikt gör Vätternrundan bättre för i princip alla inblandade.

undefined
I år är Vätternrundan komprimerad till totalt sex dagar under två helger i juni

Vätternrundan påverkar dessutom Motala som kommun året runt. Inte bara som en generell ”sätta på kartan”-faktor, utan även mer konkret i form av att Motala AIF och andra aktörer som drar nytta av allt det som görs under evenemanget får bättre förutsättningar att driva sina verksamheter. Rent krasst handlar det om att få in pengar, som gör att barn och deras föräldrar inte behöver sälja korv, kryddor, kläder och så vidare.

Apropå året runt, hur ska Vätternrundan utvecklas ännu mer framöver? En inspirationskälla i det sammanhanget är Vasaloppet, som håller mysiga Mora levande inte bara under några veckor på vintern. Där har vinterns evenemang målmedvetet kompletterats med ett par sommarveckor, där deltagarna cyklar eller springer Vasaloppet i mitten av augusti.

Det har säkerligen börjat kluras på hur Vätternrundan ska kunna göra en liknande resa, fast åt andra hållet. Hur kan det somriga cykelevenemanget kompletteras med passande aktiviteter under vinterhalvåret? Med tanke på vintrarnas nyckfullhet är det svårt att förlita sig på tillgång till snö, vilket gör att det krävs andra tankebanor.

Ett halvår efter Vätternrundan befinner vi oss i mitten av december, den mest intensiva tiden för julhandeln. Därmed vore det ganska naturligt att försöka skapa ett evenemang som är kopplat till julen, vilket dessutom kan stärka den lokala centrumhandeln ytterligare.

Luciarundan, exempelvis. Deltagarna i världens potentiellt sett längsta luciatåg kan sprida ljus med sina olika ljuskronor, lyktor och lampor. Gående, cyklande eller skidåkande över Motalabron. Har du ett ännu bättre förslag? Färgläggning av gråa november? Ett gigantiskt tomterace? Låt kreativiteten flöda!