Det finns mycket mer att önska av fullmäktige i Vadstena. Det är klart att det finns mycket mer att önska av väldigt många saker i samhället, men just här handlar det om förutsättningarna för att den lokala demokratin ska kunna bli vital och levande även i våra mindre kommuner. En naturlig del av det är så klart att det högst beslutande folkvalda organet, kommunfullmäktige, är väl fungerande på många olika sätt.
Rent politiskt är just denna församling både intressant och underhållande att följa, åtminstone för de av oss som är lagda åt det hållet. Det finns ett starkt lokalt parti som livar upp den politiska laguppställningen, majoriteter har varierat både mellan och under mandatperioder, starka lokala företrädare syns och hörs, de små lokala partierna vågar sticka ut, med mera. Den lokala demokratin är ur den aspekten både vital och levande.
Runt omkring den politiska församlingen finns det dessvärre stora brister. Det är till att börja med verkligen inte lätt att som en vanlig dödlig människa, det vill säga icke-politiker, hitta till kommunfullmäktige i Vadstena. Självklart annonseras det i press och digitala medier om kommande möten, men sedan då? I och med att fullmäktige inte sänds på webben är det fysisk närvaro som gäller, vilket i sig är en tröskel. Utanför själva lokalen Rödtornet var informationen om vad som komma skall där inne i praktiken obefintlig.
Vägen in – över en låg tröskel – ledde genom en uppställd dörr, som enligt tydliga instruktioner inte får ställas upp. Det är sannerligen rebelliska lokalpolitiker vi har att göra med. Så rebelliska att de stundtals inte ens talade i de mikrofoner som faktiskt finns i salen, vilket medförde att åhörarna fick svårt eller omöjligt att höra det som sades. Det leder särskilt till problem för personer med nedsatt hörsel, men även för övriga i lokalen.
Det krävs bevisligen en utbildning i mikrofonteknik för Vadstenas politiker, kanske tillsammans med åtminstone en delvis ny utrustning. Potentiellt kan det även vara aktuellt att fundera konkret på ett byte av fullmäktigesal, eftersom formen på det på bredden mycket avlånga mötesrummet är långt ifrån optimal.
Tidigare har fullmäktige bland annat befunnit sig i Wasagården, men det känns nog inte som ett steg framåt i det här läget. I åtminstone en av diskussionerna som pågick under fullmäktiges fikapaus diskuterades i stället bland annat Birgittasalen som en tänkbar ny plats för möten, en plats som skulle ge bättre förutsättningar på många sätt.
Låt På spåret-jämförelsen börja. Vart är Vadstenas kommunfullmäktige på väg?