Värna Vadstenas levande demokrati

Hur ser det ut med den demokratiska situationen i en liten kommun som Vadstena?

Foto: Anders Törnström

Ledare2014-11-08 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det är frågan som är värd att ställa och reflektera kring mot bakgrund av de stora förändringarna som gång på gång har dykt upp när det gäller maktbalans och positioner.

För att kunna bedöma situationen behövs en referenspunkt. En av de kommuner som återfinns i länets västra del är Boxholm. Den så länge mänskligheten kan minnas hårt socialdemokratiskt styrda kommunen har drygt 5 000 invånare, varav drygt hälften återfinns i tätorten. Dagens form av kommun bildades så sent som 1971.

Under de senaste åren har förutsättningarna för en levande demokrati i den lilla kommunen försämrats avsevärt och det politiska livet har reducerats till ett i det närmaste absolut minimum. Kommunfullmäktige har 35 platser, varav två stolar står tomma eftersom Sverigedemokraterna inte har några kandidater att fylla sina platser med. Nämnder har lagts ner och makt har därmed förts över till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen kommer dessutom inom kort att reduceras från 15 till elva platser, vilket gör att makten koncentreras ytterligare till ett fåtal individer. Det största oppositionspartiet i form av Moderaterna har dessutom försökt att manövrera ut tidigare kollegor för att få fler platser och ytterligare försvaga demokratin genom att utestänga mindre partier.

Det här kan låta fjärran, men pågår alltså just nu i en kommun i vår närhet. En jämförelse med Vadstena kommun är därför högst intressant. Kommunen har något fler invånare, drygt 7 000, varav den allra största delen på motsvarande sätt som i fallet Boxholm återfinns i tätorten. Finns det en risk att en liknande situation med avdemokratisering och maktkoncentration kan ske även här?

Risken finns, men den är avsevärt mindre. Vadstena har förvisso färre invånare per stol i kommunfullmäktige och är en ännu yngre kommun, men har en annan karaktär än sin bruksdominerade släkting. Här finns en avsevärt större dynamik både sett till historia, nutid och politiskt klimat. Floran av nämnder är avsevärt större och politiken omfattar där många fler individer som kan influera och påverka. Det stärker demokratin.

Även om det under de senaste åren har varit turbulent kring debattklimat och personkonflikter är Vadstenas politik levande. Att en ny aktör i form av Konsensus kom från ingenstans och blev nästa största parti i höstens val är ett exempel på det. Att kommunen under relativt kort tid har styrts av vitt skilda olika konstellationer med både heliga och oheliga allianser är ett annat.

Oavsett detta måste invånare, politiker och granskande lokala aktörer som MVT vara alerta på tecken till försämring och försvagning av de demokratiska processerna. Om så inte sker kan det gå raskt utför och processen därmed onödigt svår att stoppa. Att ta demokratin för givet är alltid farligt, även i tider då den är stark och vital.

Läs mer om