Varför ska en östgöte bry sig om EU-valet?

Om inte själva idén bakom EU är tillräcklig så kanske ”money talks”?

Skulpturparken i Vadstena är en av många lokala projekt där EU har varit med och finansierat.

Skulpturparken i Vadstena är en av många lokala projekt där EU har varit med och finansierat.

Foto: Sofia Axelsson

Ledare2024-01-20 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Du bör faktiskt tycka någonting om EU, oavsett vad du tycker. Att bara rycka på axlarna och strunta i någonting som är så pass betydelsefullt för din vardag är inte särskilt rationellt i längden. En följd av det är att du som har möjlighet rimligtvis också ska rösta i valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024. Kanske särskilt om du bryr dig om landsbygden nära ditt hem.

Om vi för enkelhetens skull börjar med ekonomin och tar upp den vanliga kritiken att EU kostar mycket pengar för Sverige så är det helt sant. I rena kronor väntas Sveriges bruttoavgift till EU för 2024 bli 40,7 miljarder – efter rabatt. Det är något lägre än 2023, men det är fortfarande mycket pengar.

Hur mycket ”pang för pengarna” ger då EU? Det är en logisk motfråga. En förvisso gammal men ändå intressant sammanställning från 2019 indikerar att värdet av Sveriges EU-medlemskap är i storleksordningen 300 miljarder kronor. Det tas så klart med en nypa salt i ”Landet Lagom”, men det blir ganska fånigt att hävda att Sverige förlorar rent ekonomiskt på att vara med i EU.

Värdet av medlemskapet kommer till oss på många olika sätt, både direkt och indirekt. Just i dag är det dags att fokusera på ett direkt sätt i form av det fenomen som kallas Leader. Från olika EU-fonder fördelas pengar till en struktur som riktar sig till jordbrukare, landsbygdsföretag, lokala organisationer, myndigheter och personer. Syftet är att göra skillnad på det lokala planet.

Motala och Vadstena ingår i det geografiska område som kallas Leader Folkungaland, som omfattar en stor del av Östergötland och därtill Tranås. Den som har idéer som stärker landsbygden genom exempelvis ökad konkurrenskraft, förbättrade livsmiljöer, hållbar miljö och förbättrad turism har goda chanser att få ekonomiskt stöd till sin projektidé.

Skulpturparken i Vadstena, konstgräsplanen i Fornåsa, guidningar vid Boren och utegymmet i Klockrike är några exempel på insatser som har blivit eller kommer att bli verklighet tack vare lokalt engagemang och central finansiering från EU.

Utifrån den lokala utvecklingsstrategin som gäller under perioden 2023–2027 finns stöd att söka inom flera olika områden. Ett allmänt projektstöd riktar sig till en bred målgrupp, projektstöd till företag är vad det låter som och mikrostöd är en enklare variant som kan användas för exempelvis mindre arrangemang.

Avslutningen innehåller därför två olika uppmaningar till dig som läsare. För det första, gå och rösta den 9 juni. För det andra, om du har en idé som passar inom Leader-konceptet så ta och undersök saken närmare. Du kan göra underverk i det lilla.